Praten over het verlies

De CDA-partijtop krijgt van de achterban kritiek. Vooral het sociale gezicht is in het kabinet onzichtbaar.

CDA’ers tijdens de verkiezingsavond op 7 maart. Foto WFA WFA36:CDA PARTIJBUREAU GEOPEND:DEN HAAG;07MRT2006- Het CDA heeft haar partijbureau vanavond officieel geopend. Foto: Balkenende (midden) staat tussen de ballonnen. WFA/mc/str. Dirk Hol WFA WFA

Het CDA is begonnen met het verwerken van de slechte verkiezingsuitslag van 7 maart. Dat gebeurt vooral pratend. Dit weekend bezocht fractievoorzitter Maxime Verhagen de provinciale afdeling van het CDA in Gelderland, waar hij kritiek kreeg op de koers van de partij. De impopulariteit van het kabinet van premier Balkenende (CDA) heeft lokale afdelingen in de meeste plaatsen een groot verlies bezorgd, was de teneur. Bovendien was er kritiek op het sociale gezicht van de partij. Dat is, volgens leden, te onzichtbaar in het kabinet met de VVD en D66.

De komende maanden krijgen Verhagen en partijvoorzitter Marja van Bijsterveldt het druk. Veel meer afdelingen hebben hen gevraagd verantwoording af te leggen over de verkiezingsuitslag. De partijtop gaat zoveel mogelijk in op zulke verzoeken, zegt partijwoordvoerder Marcel Meijer. Balkenende, Verhagen en vice-fractievoorzitter Gerda Verburg zeiden de afgelopen weken dat niet het koers van de partij, maar de communicatie óver de koers van de partij had gefaald. Ze willen de komende tijd beter uitleggen waar het CDA voor staat.

Wat kunnen de afdelingen dan verwachten, als de koers niet ter discussie staat? Meijer: 'We willen de komende weken horen wat er leeft. Het is belangrijk dat zij, als ze daar behoefte aan hebben, meepraten over de vraag: hoe nu verder?'

De regionale afdelingen in Utrecht en Drenthe hebben al een bijeenkomst aangevraagd. 'Er is hier veel kritiek in de achterban op het landelijke CDA', zegt het Utrechtse bestuurslid Esther Bergman. Toeval of niet, in dezelfde provincies gaat het landelijke CDA de komende weken ook zelf praatsessies organiseren. Het partijbureau heeft deze week twee bijeenkomsten gepland: in Utrecht (woensdag) en in Hoogeveen (morgen).

De agenda bepaalt dat het over vier thema's moet gaan. Sociaal-economisch beleid, veiligheid, het 'maatschappelijk middenveld' en Europa. De aanbevelingen worden volgens de partij 'meegenomen' in het schrijven van het verkiezingsprogramma voor de landelijke verkiezingen van 2007.

Deze week gaat een speciale website de lucht in, waar leden aanbevelingen of kritiek mogen geven. Ook zal de partij volgens de woordvoerder luisteren, om 'de koers voor de middellange termijn' te bepalen. (GV)

Bijdragen: Egbert Kalse, Jeroen van der Kris, Guus Valk.