Politiek voelt niets voor idee pestshow

De jongste plannen van John de Mol voor een treitershow op televisie zijn zaterdag met afkeuring ontvangen in politiek Den Haag. 'Een volgende stap in de wansmaak', oordeelde het Tweede-Kamerlid B. Bakker van D66. 'Waar ligt de grens van deze man?', vroeg F. Vergeer van de SP zich af.

De Mol maakte zijn internationale doorbraak als tv-producent met Big Brother. Hij ontwikkelt nu voor zijn omroep Talpa een programma waarin een groep mensen minstens een jaar in een villa wordt afgezonderd met de opdracht elkaar weg te pesten, zo meldde De Telegraaf afgelopen week. De winnaar krijgt de villa plus genoeg geld om nooit meer te hoeven werken. 'Ik vind het psychologisch interessant en niet wreed, anders zou ik het niet doen', zei De Mol in De Telegraaf.

Voor het programma, De Gouden Kooi, worden tien mensen opgesloten in een villa. Hun pogingen elkaar weg te pesten worden geregistreerd door camera's. De kandidaten moeten het spel minstens een jaar volhouden.

Het is nog niet bekend wanneer het programma precies kan worden uitgezonden. 'Het huis waar dit zich gaat afspelen moet nog worden gezocht', aldus een woordvoerder van Talpa. Als er eenmaal een geschikte villa is gevonden, zou 'De Gouden Kooi' op korte termijn op televisie kunnen worden uitgezonden. 'John de Mol heeft met Talpa natuurlijk een eigen zender waarop het snel gebracht kan worden', aldus de woordvoerder.

Verscheidene politici hebben inmiddels hun afkeuring uitgesproken over het programma. 'Als dit uitgezonden wordt om half negen 's avonds en kinderen van tien, elf en twaalf jaar die nog wakker zijn het zien, dan vind ik dat niet deugen', zo stelde staatssecretaris Wijn van Financiën (CDA) op BNR Nieuwsradio. 'Ze leren dat het loont om een ander kapot te maken en weg te treiteren.'

Kamerlid Eijsink (PvdA) noemde De Gouden Kooi op Radio 2 'verwerpelijk, onsmakelijk en het verkeerde voorbeeld voor kinderen.' F. Vergeer van de SP omschrijft De Mol als 'marktleider als het gaat om het exploiteren van slechte eigenschappen van mensen'.