Platzeck stapt op als leider van SPD

Matthias Platzeck heeft vanochtend om gezondheidsredenen het voorzitterschap van de sociaal-democratische SPD neergelegd. De minister-president van Rijnland-Palts, Kurt Beck, tevens plaatsvervangend partijvoorzitter, zal zijn werkzaamheden tijdelijk overnemen. Verwacht wordt dat Beck op termijn ook partijvoorzitter wordt. De SPD zal daartoe eind mei een speciaal partijcongres beleggen.

Platzeck (52), die behalve partijvoorzitter ook minister-president is in Brandenburg, kampte al enige tijd met zijn gezondheid. Twee weken geleden werd hij na een plotseling optredend gehoorverlies in het ziekenhuis opgenomen. De aandoening geldt als een typisch verschijnsel van stress en oververmoeidheid.

In een korte toelichting zei Platzeck vanmiddag dat zijn artsen erop hadden aangedrongen het voorzitterschap van de partij op te geven. Hij zei ook dat hij vorige maand een zenuwinzinking had gehad. Platzeck zei dat hij zijn krachten had overschat en in de afgelopen dagen de 'zwaarste beslissing' uit zijn leven had genomen. Platzeck was pas in november tot voorzitter gekozen en is in de partij zeer populair. Op een partijcongres kreeg hij 99,4 procent van de stemmen. Hij stond te boek als een politicus die de verschillende vleugels in de Duitse sociaal-democratie met elkaar zou kunnen verzoenen.

De afgelopen maanden werd hem wel met enige regelmaat verweten dat zijn SPD niet genoeg profiel kreeg in de grote coalitie van Angela Merkel. Ook stond Platzeck enigszins in de schaduw van Franz Müntefering. De voormalige partijvoorzitter is vice-kanselier in het kabinet-Merkel en daarmee de belangrijkste SPD-politicus.

Toen Müntefering afgelopen najaar plotsklaps het voorzitterschap van de partij ter beschikking stelde, gold ook Kurt Beck al als potentiële opvolger. Beck had evenwel het nadeel dat hij in maart in regionale verkiezingen moest aantreden. Hij won die verkiezingen glansrijk. In Rijnland-Palts kan de SPD nu met absolute meerderheid regeren. Beck heeft in zijn deelstaat elf jaar een coalitie met de liberale FDP geleid.

Kurt Beck (57) is een rondborstig type en ook buiten zijn partij populair. Hij staat als praktisch en behoedzaam te boek. Zelf zegt hij dat de basis voor zijn succes vooral schuilt in het vermogen om met uiteenlopende mensen contact te zoeken. 'Voor het functioneren van ons dagelijks leven is de schoonmaakster net zo belangrijk als de directeur, de verpleger net zo belangrijk als de arts.'