Performance-kunstenaar Allan Kaprow overleden

ROTTERDAM, 10 APRIL. De Amerikaanse performancekunstenaar Allan Kaprow is afgelopen woensdag op 78-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Encinitas, Californië. Kaprow, in 1927 geboren in Atlantic City, begon zijn carrière als schilder van abstract-expressionistische werken, die hij tentoonstelde in de mede door hem opgerichte Hansa Gallery in New York. Onder invloed van action-painter Jackson Pollock en componist John Cage begon Kaprow eind jaren vijftig met een nieuwe kunstvorm, die hij `Happening` noemde. Voor zijn eerste happening, in de New Yorkse Reuben Gallery in 1959, combineerde hij muziek, monologen en diaprojecties met het ter plekke schilderen van een doek. Kaprow stond met dergelijke spectaculaire en theatrale installaties, opgevoerd voor een publiek, aan de wieg van de performancekunst. Hij voerde in totaal meer dan tweehonderd happenings uit en schreef talloze artikelen en boeken over deze kunstvorm. In 1977 en 1987 nam Kaprow deel aan Documenta 6 en 8 in Kassel. In oktober 2006 zal in het Haus der Kunst in München een overzichtstentoonstelling van zijn werk te zien zijn, gemaakt in samenwerking met het Van Abbemuseum. De kunstenaar heeft nog meegeholpen aan de voorbereidingen.