Ontknoping wordt enkele voetballers te spannend

Slaan en trappen buiten het zicht van de scheidsrechter.

Alleen Heracles speelt zich dit weekeinde veilig.

Voor sommige voetballers brengt de angst voor degradatie te grote spanningen met zich mee. Dat lijkt in elk geval de conclusie te zijn na de reeks 'degradatiewedstrijden' die dit weekeinde werd gespeeld. Trappen en slaan buiten het zicht van de scheidsrechter begint een trend te worden. Voor de openbare aanklager dreigt overwerk.

Een kwalijke hoofdrol was bijvoorbeeld weggelegd voor Leonardo van NAC, die in de eerste helft opzettelijk op het hoofd van NEC-verdediger Jeffrey Leiwakabessy ging staan. Een rode kaart bleef uit omdat het de grensrechter was ontgaan. Dat was in dit geval opmerkelijk omdat hij amper een handvol meter achter het incident stond. De camera's van Talpa misten het incident niet.

Vier minuten vóór tijd, bij de stand van 2-1 voor NAC was er nog een ander incident met Leonardo, uitgeleend door Feyenoord, maar in dit geval trof de Braziliaan geen blaam. Uitgerekend Leiwakabessey kwam te laat met een sliding waardoor de doorgebroken Leonardo, onderuit ging. De verdediger kreeg wél rood.

De club uit Breda behaalde dit weekeinde weliswaar drie punten, maar de kans op degradatie is nog altijd reëel. Met nog twee wedstrijden voor het einde is alleen duidelijk dat Willem II zeker promotie/degradatiewedstrijden speelt. De Tilburgse club behaalde gisteren weliswaar een punt tegen Roda JC, maar de afstand met nummer zestien, Sparta, is liefst negen punten.

Ook bij het duel tussen Willem II en Roda JC speelden zich de nodige incidenten af, waardoor scheidsrechter Van Sichem zes gele kaarten en één rode kaart moest uitdelen. De gevaarlijkste actie kwam op naam van Roda-middenvelder Gregoor van Dijk, die het gemunt had op het scheenbeen van Moussa Dembele. Hij kon vertrekken en in de kluwen spelers ging Alexander Voigt van Roda nog opzettelijk het been van de liggende Dembele staan. Deze actie werd door de arbitrage over het hoofd gezien.

Een ander opmerkelijk incident had plaats bij Sparta tegen RBC Roosendaal, dat al zeker is van degradatie. Ebrima Sillah, in dienst van de club uit Roosendaal, gaf Sparta-verdediger Marciano Bruma een kaakslag. Het onbestrafte incident had geen invloed op de wedstrijd, want daarvoor was het kwaliteitsverschil te groot. Scoren gaat Sparta normaal niet gemakkelijk af, maar zaterdagavond eindigde de wedstrijd in 5-0.

Een comfortabele zege, maar veilig is de club van Wiljan Vloet nog allerminst. Sparta moet deze competitie nog spelen tegen RKC Waalwijk en tenslotte tegen ADO Den Haag dat een directe concurrent voor degradatiewedstrijden is. Gisteren verloor ADO uit bij FC Twente met 2-0, waardoor Sparta het verschil tot één punt terugbracht.

De uitstekende keeper Grobny van ADO zorgde ervoor dat de score niet veel hoger uitviel. Sharbel Touma en Blaise N'Kufo waren de doelpuntenmakers in deze eenzijdige wedstrijd. 'Voetballend kwamen we er inderdaad niet aan te pas', kon trainer Frans Adelaar van ADO dan ook constateren.

Slechts één club uit de degradatiezone kan zich na gisteren veilig achten en dat is Heracles. De club van Peter Bosz won zaterdagavond bij RKC, dat in de tweede seizoenshelft veel minder is gaan presteren. Het vorig jaar gepromoveerde Heracles (op positie 13) heeft na 32 wedstrijden 36 punten behaald en dat zijn er drie meer dan NAC (veertiende) en vijf meer dan Sparta, de nummer zestien. Omdat Sparta nog tegen ADO speelt - vijftiende met 32 punten - is het verschil van vijf punten voldoende voor lijfsbehoud.

Ook voor de staartclubs zorgen de play-offs voor een nieuwtje. In plaats van de nacompetitie moeten - als de stand blijft zoals nu - Sparta en Willem II het in knock-outwedstrijden opnemen tegen de zes periodekampioenen uit de eerste divisie.

    • Erik van der Walle