Kwaliteitsfilms van Warner Bros. voor het eerst alleen op dvd

Filmstudio Warner Bros. brengt voor het eerst kwaliteitsfilms uit die de bioscoop nooit zullen halen. Omdat de bezoekersaantallen teruglopen en de uitgaven aan dvd's oplopen, besloot Warner Bros., onderdeel van mediaconglomeraat Time Warner, drie films van bekende regisseurs alleen op dvd uit te brengen.

Consumenten ruilen op grote schaal bioscoopbezoeken in voor het kijken van een dvd thuis. Vorig jaar gaven Amerikaanse consumenten samen 9 miljard dollar (7,4 miljard euro) uit aan bioscoopbezoek. Ook kochten en huurden ze voor 22 miljard dollar dvd's, 8 procent meer dan in 2004.

Enkele andere studio's schakelden al eerder over naar dvd. Dat Warner Bros. hier nu in volgt, is bijzonder. De studio heeft met 6.600 titels de grootste bibliotheek van eerder verschenen films. Om de waarde daarvan niet te laten afnemen concentreerde de studio zich op bioscoopfilms.

Filmonderzoeksbureau OTX zegt dat mannen onder 25 jaar, toonaangevende consumenten in de mediasector, afgelopen zomer een kwart minder naar de film gingen dan twee jaar eerder. Het bezoeken van een bioscoop is allang niet meer het favoriete tijdverdrijf van deze groep. De jonge mannen gaan liever uit eten, spelen spelletjes op de computer of gebruiken internet. Naar de film gaan staat op plaats zeven.

Bijzonder aan de drie films die Warner Bros. nu op dvd uitbrengt, is dat de acteurs en makers een goede naam hebben. De meeste films die de bioscoop overslaan, staan slecht bekend. De drie horrorfilms - Rest stop, Sublime en Cult - worden geregisseerd door de makers van de film The Blair Witch Project en de televisieseries 24 en The X-Files.

Branchevereniging National Association of Theatre Owners maakt zich geen zorgen over de groei van het aantal kwaliteitsfilms dat de bioscoop niet haalt. 'We maken ons meer zorgen', zegt bestuurder John Fithian, 'over films die tegelijkertijd in de bioscoop en op dvd uitgebracht worden.'