Kamerlid beaamt misstanden marine

Volgens het Kamerlid Angelien Eijsink (PvdA), dat afgelopen week een werkbezoek aan de marine aflegde, heerst bij de marine de angst om misstanden te melden.

Het Tweede-Kamerlid Angelien Eijsink (PvdA) liep vorige week drie dagen 'stage' bij de marine. Het werkbezoek was al voor de incidenten op het marinefregat Hr. Ms. Tjerk Hiddes afgesproken. Tijdens haar stage sprak ze ook over de cultuur bij de marine. 'Er komen mensen naar mij toe met vergelijkbare verhalen zoals op de Tjerk Hiddes.' Eijsink wil geen aantallen noemen. Er is volgens haar sprake van angst om misstanden te melden bij vertrouwenspersonen. 'Mensen zijn bang om hun mogelijk aanstaande extra ster te verliezen.' Zij onderschrijft de conclusie in NRC Handelsblad van afgelopen zaterdag dat de marine niet voortvarend heeft gereageerd op veranderingen binnen de krijgsmacht.

Na de beschuldigingen van de twintigjarige Anja (een schuilnaam) over verkrachtingen en aanrandingen op de Tjerk Hiddes heeft staatssecretaris Cees van der Knaap (Defensie, CDA) een onderzoekscommissie geïnstalleerd.

De val van de Berlijnse Muur, die leidde tot de ontmanteling van de communistische regimes in Oost-Europa, stortte de marine destijds in een crisis. 'Bijna vijftien jaar later zijn ze daar nog steeds niet uit. Geen strategie. Geen visie. Een gebrek aan zelfvertrouwen', signaleert bijvoorbeeld oud-minister van Defensie Bram Stemerdink. De landmacht en luchtmacht reageerden alerter op de nieuwe taken van internationale vredesmissies.

Bert Bakker, defensie-woordvoerder van D66, merkt op de de 'marine niet nutteloos op de zee dobbert', maar hij heeft wel de indruk dat de landmacht en de luchtmacht 'de moderniseringsslag richting vredesmissies sneller hebben gemaakt'.

'Wie sneller is geweest, doet er niet toe', zegt Zsolt Szabó, VVD-woordvoerder. 'Het eindresultaat telt.' Hij vindt dat het kabinet teveel bezuinigt op de defensie-uitgaven om de ambities waar te kunnen maken. 'De Europese NAVO-landen geven gemiddeld 1,9 procent uit aan defensie. Nederland 1,5 procent. Het kraakt aan alle kanten.' Als voorbeeld noemt hij de war on terrorism. Szabó: 'Na de aanslag op het World Trade Center deed de marine mee met fregatten, onderzeeboten en vliegtuigen. Het personeelstekort werd toen schril zichtbaar. Verloven werden ingetrokken, een hoog ziekteverzuim, spanning bij het thuisfront, echtscheidingen. Kortom: te weinig mensen.'

Volgens zijn PvdA-collega Eijsink is de marine 'te veel naar binnen gekeerd en kijkt niet voldoende naar ontwikkelingen binnen de maatschappij en andere krijgsmacht onderdelen'. Overigens signaleert ze dit - in mindere mate - ook bij andere takken binnen Defensie. Deze houding begint volgens haar vanaf het moment dat jonge studenten hun eerste stap over de drempel zetten van Koninklijke Militaire Academie (KMA). 'Jonge mensen komen van het vwo en moeten zich direct conformeren aan de regels binnen de academie.'

    • jaus Müllercees Banning