Internet Voorkeur

Proefdieren. Heel correct, zo'n proefdiervrij tubetje handcrème van The Bodyshop. Het is een prettig idee dat met de aankoop het leven van een dwergkonijntje in een laboratorium is gespaard, maar zo'n tubetje kost wel negen euro. Minder bekend zijn goedkopere cosmeticamerken, die ook proefdiervrij produceren. Op de website www.cosmeticagids.nl kun je zoeken welke make-up schuldgevoelvrij is. In pull-down menu's staat een ogenschijnlijk complete lijst van producten, van haarkleuring tot voetverzorging. Goedkope winkels als Kruidvat, Hema en Euroshopper verkopen ook diervrije cosmetica, terwijl duurdere merken als l'Oreal en Nivea juist ontbreken op de lijst. De kostbaarheid van luxere producten wordt blijkbaar veroorzaakt door testen op proefdieren. Meteen begint het te knagen: is het dan wel veilig, als die producten niet eerst zijn getest? De site verklaart een aantal begrippen. Zo wil 'dermatologisch getest' niet per se zeggen dat het op dieren is gebeurd: laboratoria testen ook op vrijwilligers. Vanaf 2013 verbiedt Europese regelgeving cosmetica die op dieren is getest. Opmerkelijk is de categorie dierenshampoo: alleen het merk Animal Plus is kennelijk niet op dieren getest. Dan is Fikkie vanavond de eerste.

www.proefdiervrij.nl

www.cosmeticagids.nl