IMF: economie groeit dit jaar met 2,5 procent

De Nederlandse economie zal zich volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dit jaar duidelijk herstellen. Het instituut voorspelt een economische groei van 2,5 procent over 2006.

Dat schrijft het Het Financieele Dagblad vanochtend op basis van een uitgelekt IMF-rapport. De voorspelde economische groei ligt met 2,5 procent 1,6 procentpunt hoger dan vorig jaar. Daarmee zou dit het beste jaar worden sinds 2000. Het Centraal Planbureau was met zijn prognose van 2,7 procent groei over 2006 nog optimistischer dan het IMF.

Ook in andere landen trekt de economie volgens het IMF in 2006 aan. Nederland zou het aanmerkelijk beter doen dan omringende landen. Voor België voorspelt het IMF een economische groei van 2,1 procent. Ook Frankrijk (van 1,4 naar 2 procent in 2006) en Duitsland (van 0,9 naar 1,3 procent) groeien volgens het IMF minder hard dan Nederland. Nederland groeit wel trager dan Ierland, Finland en Spanje.

De Europese ministers van Financiën waren dit weekeinde bijeen in Wenen. Zij reageerden tevreden op de tekenen van een aantrekkende economie. Een van de thema's tijdens hun beraad was protectionisme. Eensgezind wezen de ministers beschermende maatregelen door lidstaten van de hand. Zij verschilden wel van mening over de manier waarop de EU het belemmeren van buitenlandse overnames door lidstaten moet tegengaan.

Zo stelde de Britse minister Brown voor dat eurocommissaris Kroes (Mededinging) een onafhankelijk team deskundigen samenstelt dat moet onderzoeken op welke markten de liberalisering faalt. De Europese Commissie zou vervolgens verplicht moeten zijn naar aanleiding van de bevindingen actie te ondernemen.

Brown kreeg alleen steun van Duitsland. Vooral Frankrijk was tegen. Frankrijk en Spanje probeerden recentelijk overnames van hun energiebedrijven Suez en Endesa door buitenlandse bedrijven te verhinderen. Ook de Nederlandse minister Zalm vindt het oprichten van een nieuw instituut geen goed idee. Hij pleit voor versterking van de Commissie op het gebied van mededinging.