'Hij wordt over 2000 jaar nog gelezen'

Medy van der Laan, Staatssecretaris voor Cultuur:

'Gerard Reve heeft ons een uniek en veelzijdig oeuvre nagelaten. Zijn werk is bijzonder humorvol en heeft een onnavolgbaar plechtstatige stijl. Zijn oeuvre is een enorme verrijking van de Nederlandse taal en ook van groot belang voor de homo-emancipatie.'

Harry Mulisch, schrijver:

'Hij heeft taboes doorbroken op het gebied van religie en homoseksualiteit. Maar zijn werk werd in de loop der tijd minder en minder. De belangstelling voor zijn dood lijkt me een unicum, de ene pagina na de andere staat vol. Dat heeft zonder twijfel te maken met het feit dat Reve op het sociale plan figureerde. Dat maakt hem geen grotere schrijver. Toen Tolstoj stierf, stonden de kranten niet vol. Maar alle aandacht laat zien dat literatuur booming is. Dat is goed voor iedereen.'

Bert de Groot, jarenlang uitgever van Reve:

'Het is droef, maar ook een opluchting. Een groot schrijver en vriend is dood. De uitgave van het Verzameld Werk, eind jaren negentig, vervult mijn uitgevershart ook nog steeds met grote trots. Ik ga naar de begrafenis in Machelen, ik zal er spreken.'

Thomas Vaessens, hoogleraar Moderne Nederlandse letterkunde (Universiteit van Amsterdam):

'Hij was de eerste die met zijn tronie op televisie verscheen en een eigen show opvoerde, dat wordt door jonge lezers nog steeds herkend. Zijn taalbeheersing en stijl slaan nog meteen aan. Niets daarin doet denken aan de jaren vijftig of zestig. Werk als Op weg naar het einde en Nader tot U wordt volgens mij over 2000 jaar nog gelezen.'

Boekhandel Donner, Rotterdam: 'Gisteren heeft geen enkele klant naar Reve gevraagd. Gemiddeld verkopen we één keer per week De Avonden en twee keer per maand de gebonden versie van Nader tot U.'

Boekhandel Athenaeum, Amsterdam: ,,Gisteren was er al direct meer vraag naar Reve. Toen we vanochtend tien minuten open waren, vroegen drie klanten naar hem.'

Openbare Bibliotheek, Amsterdam:

'Vanmiddag openen we een speciale tentoonstelling gewijd aan Reve, en in onze nieuwbouw aan het Oosterdokseiland komt zelfs een permanente Reve-tentoonstelling. Van verminderde belangstelling merken we niks.'

'Frank en Guy' op het condoleanceregister van de website www.nadertotreve.nl:

'Moge de jonge blonde Goden je verwennen in je hiernamaals.'

Antoine Bodar, priester, werkt aan boek over Reves geloof:

'We zijn somber, maar maken er wel muziek bij, zeg ik met een verwijzing naar Reve. Hij laat immers het nodige na. De intellectuelen zeggen altijd dat er in Reve geen geloof school, dat het ironie was. Mijn intuïtie is dat je het geloof van Reve serieus moet nemen. Ik ga hem in Rome gedenken.'