Het wordt tijd voor een echte hiphopopleiding

Solid Ground Movement is de eerste hiphopschool in Amsterdam.

Docent Jeffrey Roberts vindt dat hiphop een echte kunstvorm is geworden.

Les bij Solid Ground Movement Foto Roger Cremers Het is nu tijd voor een echte hiphopschool Vanavond uit: pagina 24 Nederland, Amsterdam, 04-04-2006 TEKST VAN DE INTERNETSITE VAN SOLID GROUND MOVEMENT Solid Ground Movement is de eerste HIPHOP school in Amsterdam Osdorp. Jij kan daarbij horen als je ook vindt dat hiphop meer is dan een hype! Solid Ground Movement staat voor Break-, Pop-, Lock-, Clipdance, Rap, MC, Graffitti, DJ-ing en de history van HIPHOP. Kortom, de 5 elementen van HIPHOP. Het begon allemaal in 2002, toen Bryan Druiventak en Alida Dors - twee dansers die hun sporen in de Hiphopscene sinds de jaren tachtig verdiend hebben- droomden over een eigen plek waar zij op hun manier met Hiphop konden werken: Voorstellingen maken waarbij Hiphop de hoofdrol speelt met de rauwheid van de straat. Met gelijkgestemden werden plannen gemaakt, waarbij het ideaal steeds uitgebreider werd. De huidige missie van Solid Ground Movement is dan ook: Het overdragen van de vier elementen van Hiphop met een nieuw vijfde element daaraan toegevoegd, namelijk: History of Hiphop. Hiphop is geen trend, het is een stroming die niet meer te vermijden is en het verdient om serieus genomen te worden. Overal is vraag naar Hiphop in alle vormen, Solid Ground Movement wil op die vraag in kunnen springen zonder de oorsprong van Hiphop uit het oog te verliezen: Keep your feet on Solid Ground. Samen met Jeffrey Roberts, Too Tall en Broky B zijn Bryan en Alida in het najaar van 2004 van start gegaan met Solid Ground Movement. De rest is geschiedenisÉ. PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS Roger Cremers - 2006

Geconcentreerd kijkt een klein meisje met een wijde grijze joggingbroek in de spiegel. Ze gooit haar lange zwarte paardenstaart over haar schouder, zakt door haar knieën en begint schokkend met haar bovenlijf te bewegen. 'Popping', zegt Jeffrey Roberts (39). 'Dat is het voortdurend vastzetten van je spieren.' Roberts maakt een robotachtige beweging. 'Ze is net de secondewijzer van een klok. Tik is de beweging. Bij tak zet je al je spieren vast.'

Roberts is docent bij Solid Ground Movement; de eerste hiphopschool in Amsterdam. Popping is een van de dansstijlen die op het lesprogramma staan. Anderhalf jaar geleden richtte Roberts de opleiding met vier andere collega's op. Een select groepje leerlingen volgt er wekelijks lessen dans, rap (waaronder ook beatbox; het maken van ritmes en beats met je mond), deejay en graffiti. 'Hiphop is namelijk veel meer dan gangsta rap en breakdance', vertelt Roberts. 'Het is een overkoepelend begrip. De vier elementen samen; dát is hiphop.'

Hoewel lang niet iedere hiphopper de vier disciplines beoefent, worden ze bij Solid Ground Movement allemaal onderwezen. 'We hebben er zelfs een vijfde component aan toegevoegd. De geschiedenis van de hiphop. Om de groep een beetje kennis en respect bij te brengen.' Nu doen de leerlingen van de Amsterdamse opleiding hiphoppen vooral voor de lol, naast hun reguliere opleiding, maar in de toekomst hoopt Solid Ground Movement een geaccrediteerde opleiding te worden. Roberts: 'Wij hopen dat je straks naast een klassiek en modern dansdiploma, ook een hiphopdiploma kunt halen.'

Hiphop ontstond eind jaren zeventig en kwam begin jaren tachtig vanuit de Verenigde Staten naar Nederland overwaaien. Hoewel het voornamelijk bekendstaat als muziekstroming, werd in Nederland aanvankelijk vooral de dans beoefend, legt Roberts uit. Een van de eerste hiphopfilms, Wilde Style (1982), gebruikte hij destijds als studiemateriaal. 'Oefenen deed ik op het Leidseplein. We noemden het toen geen hiphop, maar electric boogie. De bewegingen waren vloeiender dan bij breakdance.' Op steeds meer plekken zag je hiphoppers aan het werk. Ook culturele organisaties pikten de trend op. Bryan Druiventak (33), een van de andere docenten van Solid Ground Movement, herinnert zich nog de speciale B-boycorner in sporthal De Pijp. 'In de sportzaal werd wekelijks een gewone sportinstuif georganiseerd, maar in 1984 kon je er plots ook breakdance oefenen. Van Amsterdam tot aan Abcoude raakte iedereen met het B-boyvirus besmet.'

Begin jaren negentig verschoof de aandacht in Nederland van de dans naar de muziek. 'Vooral de gangsta rap sloeg aan', vertelt Druiventak. Rapteksten van deze groepen, zoals de Amerikaanse N.W.A. (Niggas With Attitude), zijn agressiever en de muziek is rauwer. Halverwege de jaren negentig, onder invloed van lichtere muziek als R&B en swingbeat, kwam uiteindelijk ook dans weer helemaal terug, vertelt Druiventak.

Ruim dertig jaar hiphop heeft het fenomeen op de kaart gezet. Naast dansscholen en culturele instellingen hebben nu ook politici bijvoorbeeld de rap ontdekt. 'Hiphop wordt tegenwoordig vooral als middel gebruikt', zegt Roberts. 'Een beetje evenement trekt alleen publiek met Ali B, denken ze.'

Maar Solid Ground Movement vindt hiphop geen middel. Roberts wijst naar een jongen in de zaal, die in hoog tempo op zijn hoofd rondtolt. Zijn benen zwiepen als een helikopter in het rond. 'Het is een echte kunstvorm', benadrukt hij. De Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) en de Hogeschool voor de kunsten Utrecht (HKU) zijn daar al van overtuigd. Zij bieden hiphop in het lesprogramma aan. In verschillende keuzevakken kunnen studenten kennismaken met hiphop en Solid Ground Movement. Hiphop verdient het serieus genomen te worden, vindt Solid Ground Movement. Daarom is het tijd voor een echte opleiding. Er bestaan tenslotte al popscholen en rockacademies, dus waarom geen officiële hiphopopleiding? Er valt genoeg te leren, vindt Druiventak. 'Hiphop blijft zich voortdurend ontwikkelen', zegt hij. 'Eigenlijk blijf je eeuwig student.'

    • Lineke Nieber