'Geen weddenschap in de kroeg'

Het aantal hardlopers met hartproblemen in Rotterdam was groter dan in de afgelopen jaren.

Tijdens de marathon van Rotterdam is gisteren een (Duitse) deelnemer overleden als gevolg van een acute hartstilstand. Daarnaast zijn zes mensen met cardiologe verschijnselen naar het ziekenhuis vervoerd. Van hen bleken er drie daadwerkelijk hartproblemen te hebben, de overige drie niet.

Sportcardioloog Nicole Panhuyzen, die is verbonden aan de Sint Maartenskliniek in Nijmegen en het Sportmedisch Centrum van sportkoepel NOC*NSF op Papendal, vindt het aantal relatief hoog en het een aandachtspunt voor de organisatie. Ze roept de mensen die gaan hardlopen op tot waakzaamheid.

Keek u op van het aantal klachten in Rotterdam?

Nicole Panhuyzen: 'Ik hoorde het gisteravond laat en heb natuurlijk geen eerlijk beeld, maar ik schrok wel van het aantal. Elf onder wie één dode is wel erg veel. Het lijkt me een belangrijk aandachtspunt voor de organisatie.'

Kunnen lopers weten of ze hartklachten hebben?

'Dat ligt aan de leeftijdscategorie. Voor mensen onder de 35 jaar is het van belang om te weten of hartafwijkingen in de familie voorkomen. In dat geval is een medische keuring dringend gewenst. Voor mensen boven de 35 jaar is bewegen juist goed om problemen met het hart te voorkomen. Maar zij moeten wel symptonen herkennen die op hartproblemen kunnen wijzen. En een keuring is altijd goed, hoewel het dan soms moeilijk is om afwijkingen vast te stellen.'

Wijst 'Nijmegen' op de noodzaak van een sportkeuring?

'Wie veel aan sport doet, loopt een hoger risico. Vooral mensen die roken of in de kroeg een weddenschap hebben afgesloten dat ze wel even een marathon zullen lopen.'

Waaraan kunnen recreanten eventuele hartklachten volgens u zoal herkennen?

,,Er zijn drie belangrijke symptonen: pijn in de borststreek, duizelingen of de neiging daartoe, het gevoel krijgen flauw te vallen en in algemene zin nagaan of er familieleden zijn met hartproblemen. Ook is het natuurlijk niet verstandig om bij koorts te gaan hardlopen.'