Flaming Lips

The Flaming Lips: At War With The Mystics (Warner)

Het trio Flaming Lips uit Oklahoma City begon als grungerockgroep van de MTV-hit She don't use jelly en heeft zich in de tussenliggende vijftien jaar ontwikkeld tot een creatief bolwerk van grootse, psychedelische popmuziek. At War With The Mystics is een voorlopig hoogtepunt in hun oeuvre, iets meer rock-georiënteerd dan voorganger Yoshimi Battles The Pink Robots en bijna uit zijn voegen barstend van veelkleurigheid.

De groep van zanger Wayne Coyne heeft onvermoede diepten: achter de luchtige Yeah yeah yeah song schuilt een subtiel protest over de stand van zaken in de Amerikaanse politiek en de Neptunes-achtige funk van It overtakes me behandelt onze nietigheid in het universum. Ze kunnen alles, deze duizendpoten die zowel van de sirenesample in Mr. Ambulance Driver als van het Duitse volkslied in Pompeii am Götterdämmerung meeslepende popmuziek maken. De hele pophistorie van Black Sabbath tot Pink Floyd wordt overhoop gehaald.

Altijd schemert het apocalyptisch gevoel voor melancholie door dat The Flaming Lips hun diepte geeft. Vrolijkheid alom als ze hun konijnenpakken en vingerpoppen naar het podium brengen, 27 april in Paradiso.

Jan Vollaard

    • Jan Vollaard