Extra camera's op 'meest gejatte producten' zijn nep

Extra camera’s op ‘meest gejatte producten’ zijn nep Amsterdam, 10 april. Een schap met ‘de vijf meest gejatte producten’ in het Hema-filiaal aan het Zuidplein in Rotterdam. De vijf producten – vitaminepillen, batterijen, lipgloss, cd-roms en fietslampjes – zijn tijdelijk 25 procent goedkoper en staan in 15 filialen in een speciaal schap opgesteld, „bewaakt door vijf extra camera’s”, aldus een persbericht van de Hema vorige week. Het blijkt echter met die extra bewaking mee te vallen. De camera’s zijn nep. Het zijn Dummy security camera’s, met motion detection system die vijf euro kosten. „Klopt”, zegt Jacqueline Kouwenberg van marketingbureau 6Pack dat het heeft bedacht. „Het is een ludieke actie, die door een aantal media erg serieus is genomen.” De bewegende camera’s, die voorzien zijn van een rood knipperlampje, zijn op het schap gemonteerd „om te illustreren dat het om diefstal gaat”. Want: „Het thema is wél serieus”. De Hema laat weten dat de producten in het anti-diefstalschap wel degelijk „heel goed bewaakt zijn”, zonder de vraag te willen beantwoorden of de camera’s echt of nep zijn. De woordvoerster van de Hema is verrast door de publiciteit rond de actie die was bedoeld om winkeldiefstal onder de jeugd tegen te gaan. Ze bestrijdt dat het een goedkope reclamestunt is. „Als het commercieel was geweest, zouden we die schappen wel in al onze filialen hebben gezet.” Foto Dirk-Jan Visser (Photo: Dirk-Jan Visser / Rotterdam: 07-04-2005): Hier: HEM Zuidplein. De HEMA bied 25 % korting op de top 5 van artikelen die het meest gestolen worden. IHet schap wordt doormiddel van nep camara's beveiligd Diefstal Winkeldiefstal Visser, Dirk-Jan