Een nieuwe muze

De vroegere zanger van The Smiths stopte veel grauwe eenzaamheid in zijn teksten.

Maar dankzij Rome en de liefde vond hij inspiratie voor hoopvolle nummers.

Morrissey op het Reading Festival in Groot-Brittannië Foto AP Morrissey performs on the Main Stage, during the second day of The Carling Weekend : Reading Festival, in Reading, England, Saturday Aug. 28, 2004. ( AP Photo/PA, Yui Mok ) ** UNITED KINGDOM OUT MAGS OUT NO SALES ** Associated Press

Morrissey is verliefd! Bij elke andere sterveling zou dat geen mededeling zijn om over naar huis te schrijven. Maar Stephen Patrick Morrissey, de vroegere zanger van The Smiths die altijd zoveel menselijke wanhoop en grauwe eenzaamheid in zijn teksten stopte, stond bekend als seksloos en ongeïnteresseerd in romantiek. Totdat zijn nieuwe album Ringleader Of The Tormentors verscheen, want daarop is er sprake van een muze van vlees en bloed. Wie (man of vrouw?) wil de zanger niet zeggen, maar in Dear God, please help me heeft hij het over vlinders in zijn buik en zingt hij: 'Now I'm spreading your legs / with mine in between.'

Een opmerkelijke ontwikkeling voor een zanger die we tot nu toe vooral kenden van Heaven knows I'm miserable now en de grijze eenzaamheid van Everyday is like Sunday. Als meest Engelse aller Britpopzangers verhuisde Morrissey naar Rome, waar hij inspiratie vond voor hoopvolle nummers als To me you are a work of art. Soundtrackcomponist Ennio Morricone en producer Tony Visconti (bekend van David Bowie en T. Rex) schiepen een barokke muziekbegeleiding waarin geen kinderkoor, geen galmende rockgitaar en geen orkest te veel was. Morrissey's boodschap is duidelijk: liefde is een serieuze zaak en de toekomst ziet er zonnig uit.

Dat alles neemt niet weg dat hij de hem omringende wereld onverminderd kritisch bekijkt. Life is a pigsty ('het leven is een varkensstal') beweert hij als strikt vegetariër en zachte heelmeesters maken stinkende wonden, luidt de strekking van The youngest was the most loved waarin hij cynisch beschrijft hoe een liefdevolle opvoeding kan leiden tot een moorddadige natuur. Morrissey heeft reden tot wantrouwen, want in Engeland werd hij verguisd nadat hij met de Britse vlag had gezwaaid. De 'Union Jack' zou in zijn handen een symbool van aan racisme grenzend nationalisme zijn geweest, terwijl bands als The Jam en Oasis nooit op hun gekoketteer met die vlag werden afgerekend.

Sinds hij in 2004 een artistieke comeback maakte met zijn voorlaatste album You Are The Quarry, wordt Morrissey weer liefdevol opgenomen in de kolommen van het tijdschrift New Musical Express dat hem zo kritisch bejegende. Een miljoenenaanbod om nog één keer met The Smiths op tournee te gaan sloeg hij af, want 'Moz' is gelukkig met zijn huidige band. Hij is gelukkig; dat is bijzonder genoeg.

Morrissey treedt vanavond op in de Heineken Music Hall, Amsterdam. www.heineken-music-hall.nl

    • Jan Vollaard