Drie doden bij protesten tegen koning van Nepal

Bij demonstraties in Nepal tegen de heerschappij van koning Gyanendra zijn dit weekeinde ten minste drie doden gevallen. De politie heeft de opdracht gekregen iedereen die zich ondanks het afgekondigde uitgaansverbod op straat waagt neer te schieten.

Het protest tegen de monarchie, dat donderdag in Kathmandu begon, heeft zich verspreid naar de provincie. In verschillende steden gingen tienduizenden betogers de straat op in een roep om herstel van de democratie. Koning Gyanendra pleegde veertien maanden geleden een coup, naar eigen zeggen om een einde te maken aan de opstand van maoïstische rebellen. Sindsdien heerst hij als despoot over het land en is het aantal aanslagen van de rebellen toegenomen.

Net als op voorgaande dagen werden gisteren honderden mensen gearresteerd. In Kathmandu, waar demonstranten gebouwen plunderden en auto's in brand staken, zetten agenten rubberen kogels en traangas in. De doden, alledrie het slachtoffer van politiekogels, vielen buiten de hoofdstad. In de stad Bharatpur ten zuiden van Nepal gingen circa 25.000 mensen de straat op, nadat veiligheidstroepen een demonstrant hadden doodgeschoten. Betogers staken zeker zes overheidsgebouwen in brand en dwongen de oproerpolitie zich van het centrale plein terug te trekken.

De zeven belangrijkste Nepalese politieke partijen die het protest hebben georganiseerd, hebben aangekondigd de protestcampagne, die zondag officieel afliep, met onbepaalde tijd te verlengen. De politieke partijen en de rebellen vormen sinds eind vorig jaar een informele alliantie in hun gezamenlijke strijd tegen de koning. De regering stelt dat de demonstraties zijn geïnfiltreerd door de maoïstische rebellen.

Prachanda, de leider van de maoïstische rebellen, kondigde gisteren in een e-mail een nieuwe antimonarchiecampagne aan. Prachanda verklaarde dat de rebellen zich niet zullen houden aan het uitgaansverbod, opnieuw snelwegen zullen blokkeren en standbeelden van de koning kapot zullen maken.

In het westen van Nepal hebben rebellen zaterdag opnieuw aanslagen gepleegd op overheidsgebouwen, waarbij ten minste vijf doden vielen. Bij hun strijd voor een communistisch Nepal zijn de afgelopen tien jaar zeker 12.500 mensen om het leven gekomen.