De Mol wil treitershow op Talpa

John de Mol ontwikkelt voor zijn omroep Talpa een programma waarin een groep mensen minstens een jaar in een villa wordt afgezonderd met de opdracht elkaar weg te pesten. De grootste treiteraar die uiteindelijk overblijft, krijgt de villa waarin het programma zich afspeelt en een grote som geld. Een woordvoerder van Talpa bevestigde zaterdag in De Telegraaf de plannen voor zo'n programma.

Voor de serie, die als titel De Gouden Kooi krijgt, worden tien mensen opgesloten in een villa van één miljoen euro. Hun pogingen elkaar weg te pesten worden geregistreerd door camera's. De kandidaten moeten het spel minstens een jaar volhouden.

Het is nog niet bekend wanneer het programma precies kan worden uitgezonden. 'Het huis waar dit zich gaat afspelen moet nog worden gezocht', aldus de woordvoerder van Talpa. Als er eenmaal een geschikte villa is gevonden, zou De Gouden Kooi op korte termijn op televisie kunnen worden uitgezonden. 'John de Mol heeft met Talpa natuurlijk een eigen zender waarop het snel gebracht kan worden', aldus de woordvoerder.

Verscheidene politici spraken zaterdag hun afkeuring uit over het programma. 'Als dit uitgezonden wordt om half negen 's avonds en kinderen van 10, 11 en 12 jaar die nog wakker zijn kijken er naar, dan vind ik dat niet deugen', zei staatssecretaris Joop Wijn (Financiën, CDA) op BNR Nieuwsradio. 'Een volgende stap in de wansmaak', oordeelde het Tweede Kamerlid Bert Bakker van D66. Kamerlid Angelien Eijsink (PvdA) noemde het programma op Radio 2 'verwerpelijk, onsmakelijk en het verkeerde voorbeeld voor kinderen.'