D66 moet Verdonk niet langer steunen

Opnieuw zei een groot deel van de Tweede Kamer het vertrouwen in minister Verdonk op, en met goede reden (NRC Handelsblad, 7 april).

Helaas haalde de motie geen meerderheid, en stemden de rechtse partijen en D66 tegen de motie. Dat laatste is voor de Jonge Democraten onbegrijpelijk. Verdonk heeft vorig jaar grove fouten gemaakt door de Tweede Kamer verkeerd te informeren over de uitzetting naar Congo van uitgeprocedeerde vluchtelingen. D66 eiste dat de minister haar fout zou toegeven en haar excuses zou aanbieden. De minister bond in en D66 zei het vertrouwen in de minister niet op.

Maar nu heeft zij opnieuw dezelfde, onacceptabele fout begaan en is asielgerelateerde informatie in handen gekomen van autoriteiten van Syrië. Ze heeft vanwege deze kwestie twee leidinggevenden van de IND uit functie gezet, maar schuift daarmee de verantwoordelijkheid als minister af. Het valt te betreuren dat D66 deze minister, die niet in staat is een humaan asielbeleid te voeren, blijft steunen. In de discussie rond de missie naar Afghanistan bleek al dat het D66 ontbreekt aan daadkracht.

Als de partij echt staat voor een humaan asielbeleid en tegen de sorry-cultuur in de politiek, had D66 de motie van wantrouwen moeten steunen.

    • Bram Fokke Vice-Voorzitter Jonge Democraten