Chávez: diplomaat VS moet niet 'provoceren'

De president van Venezuela, Hugo Chávez, heeft gedreigd de ambassadeur van de Verenigde Staten het land uit te zetten omdat de diplomaat volgens hem provoceert.

Chávez kwam met zijn dreigement in zijn zondagse televisieshow Hallo President. De spanningen tussen beide landen zijn opgelopen nadat afgelopen vrijdag ambassadeur William Brownfield in zijn auto werd belaagd en gevolgd door een groep woeste motorrijders. Die begonnen hem te bekogelen met fruit nadat Brownfield in een arme wijk van Caracas honkbalmateriaal had uitgedeeld. Na die aanval is vrijdagmidag de ambassadeur van Venezuela in Washington te verstaan gegeven dat het land buitenlandse diplomaten beter met beschermen.

'Als je ons blijft provoceren, kun je beter je koffers gaan pakken want dan gooi ik je het land uit', zei Chávez gisteren. Volgens de president geeft het geen pas diplomaten aan te vallen maar had de Amerikaan op zijn beurt de autoriteiten beter op de hoogte moeten stellen van zijn reisplannen. Volgens de regering van Venezuela kan de Amerikaanse ambassadeur zich ook beter niet vertonen in buurten waar veel Chávez-aanhangers wonen.

Brownfield heeft laten weten zich niet de mond te laten snoeren en wil zijn reizen in het land ook niet beperken.