Bomdreiging in Iberia-vliegtuig zou vertaalfout zijn

Rotterdam, 10 april. De man die vrijdag zou hebben gedreigd een vliegtuig van de Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia op te blazen, is vanmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Haarlem. Het vliegtuig keerde wegens de dreiging kort na de start terug naar Schiphol. Er werden geen explosieven gevonden. Het Algemeen Dagblad en de Telegraaf melden op basis van getuigenverklaringen dat het incident berust op een misverstand. Het AD schrijft dat de man, een 32-jarige Spaanse ondernemer, met vier anderen een verkeersbeurs in de Rai had bezocht. In het vliegtuig zou hij hebben gesproken over `bombas de alta presión`, hogedrukpompen. De stewardess zou het woord `bomba` hebben gehoord en dit hebben doorgegeven aan de gezagvoerder. De Telegraaf schrijft dat de man met zijn vrienden over wapens en bommen zat te praten. De marechaussee op Schiphol wil alleen bevestigen dat de arrestant een 32-jarige Spaanse man is. Verder is volgens de marechaussee het oordeel aan de rechter. De vier metgezellen van de man zijn na verhoor vrijgelaten.