Blind ziet AZ voetballen zoals Ajax dat hoort te doen

Ajax1AZ0

Ruststand 1-0. 33. Boukhari 1-0. Schds: Vink. Tsch: 50.150.

In theorie kan het dit seizoen nog goed komen met Ajax. Een thuisoverwinning op Vitesse brengt de ploeg van trainer Danny Blind woensdag dicht bij de play-offs. Met dank aan AZ dat gistermiddag verzuimde om het krachtsverschil in doelpunten uit te drukken. Ajax heeft zelfs de mogelijkheid een echte prijs te winnen, want het speelt ook nog de bekerfinale tegen PSV.

Maar wie de Amsterdamse ploeg voor eigen publiek zag ploeteren tegen AZ, kan zich nauwelijks voorstellen dat het zwalkende elftal nog meer uit het vuur sleept dan wat al is bereikt: deelname aan het UEFA-Cuptoernooi. Blind verwacht dat een aantal geblesseerde basiskrachten de komende weken weer kan spelen. Maar de aarzeling in zijn stem maakte al duidelijk dat de trainer er niet in gelooft dat die spelers voor een enorme opleving kunnen zorgen in de beslissende fase van het seizoen.

De Arena was voor het duel met AZ voor de verandering eens goed gevuld (ruim 50.000 toeschouwers). De seizoenkaarthouders wilden deze wedstrijd kennelijk niet missen. Daardoor stonden er vlak voor aanvang van het duel nog lange rijen voor de ingang naar de tribunes. Het publiek werd - zoals zo vaak dit seizoen - niet beloond voor de komst naar de Arena. Ajax en AZ voerden vooral in de eerste helft een armetierig schouwspel op. Bij AZ, dat zich al weken door middel van spelerswisselingen voorbereidt op de play-offs, ontbrak duidelijk het heilige vuur. Blind keek niettemin met jaloerse blikken naar het team van Louis van Gaal, de trainer met wie hij als speler zoveel successen heeft behaald. Vooral in de tweede helft speelde AZ zoals Ajax dat volgens de huisstijl behoort te doen: met snelheid op de vleugels, een inschuivende centrale verdediger voor een man-meer-situatie op het middenveld en een echte nummer tien achter de spitsen. Het ontbrak AZ echter aan geluk. Het doelpunt dat Nourdin Boukhari in de eerste helft maakte, bezorgde Ajax de overwinning. Van Gaal: 'Voor ons was het een prestigeduel, Ajax had de punten broodnodig.'

De grootste kans op een treffer voor AZ kreeg Kenneth Perez. Hij schoot twintig minuten voor tijd van dicht bij al struikelend op de paal. Perez heeft reeds een contract getekend bij Ajax en was iedereen voor met zijn opmerking: 'Néé, ik miste die kans niet expres.' Hij werd licht getoucheerd bij zijn inzet door een tackle van Maduro ('het was geen strafschop') en dat bracht hem uit balans.

Van Gaal had zich zijn terugkeer in de Arena, waar hij vorig seizoen opstapte, anders voorgesteld. Het begon voor hem nog goed, toen hij door Ajax-supporters met gejuich werd ontvangen. Ook tijdens de wedstrijd werd zijn naam gescandeerd. 'Ik had niet verwacht dat ik hier zou worden toegejuicht. Dat beschouw ik toch als een teken van waardering', reageerde Van Gaal verrast. Maar over het resultaat was hij uiteraard minder te spreken. 'Ik heb de pest in dat we hebben verloren. We hadden minimaal één doelpunt moeten maken. AZ heeft het spel gemaakt in dit duel.'

Ten minste twee toeschouwers in de Arena keken terug op een nuttige middag. Dat waren bondscoach Marco van Basten en zijn metgezel John van 't Schip. Zij constateerden dat een aantal internationals en één potentiële WK-ganger niet aan de verwachtingen voldeden. Joris Mathijsen zag als laatste man Boukhari over het hoofd toen de Ajacied wegglipte bij zijn directe tegenstander Denny Landzaat. Zo kon de middenvelder 1-0 aantekenen. Landzaat, al weken uit vorm, moet vrezen dat hij zijn plek in het Nederlands elftal vooralsnog is kwijtgeraakt aan Mark van Bommel. Mathijsen kan dit seizoen terugkijken op verschillende ongelukkige momenten. Wel maakte hij gisteren Klaas-Jan Huntelaar onschadelijk. Op basis van deze en andere wedstrijden tegen opponenten van niveau is de topscorer nog geen international en lijkt het logischer dat hij met bondscoach Foppe de Haan meegaat naar het jeugd-EK in Portugal.

Ook Ajacied Hedwiges Maduro toonde aan dat hij nog ver verwijderd is van zijn topvorm. Toch waren er wel wat lichtpuntjes voor Van Basten. Linksback Tim de Cler van AZ was misschien wel de beste speler van het veld. En Maarten Stekelenburg verrichtte een aantal uitstekende reddingen.

De Ajax-doelman is de laatste weken aardig op dreef en solliciteert naar de derde keepersplek voor het WK. Wellicht wordt het hem nog makkelijker gemaakt als verdedigers Urby Emanuelson en Zdenek Grygera van blessures terugkeren in de Ajax-defensie. Tegen AZ moest Blind Johnny Heitinga na zes weken afwezigheid zonder wedstrijdritme inzetten. En jeugdspeler Robbert Schilder opereerde als linksback voor de geschorste Juanfrán.

    • Erik Oudshoorn