Balkenende praat over moord op Munir

JAKARTA. Premier Balkenende heeft zaterdag met de Indonesische president Yudhoyono gesproken over de moord op de Indonesische mensenrechtenactivist Munir. Munir kwam in september 2004 tijdens zijn vliegreis naar Nederland door vergiftiging om het leven, waarna een politiek geladen onderzoek volgde in Indonesië. Ook is gesproken over de journalist Sander Thoenes die in 1999 tijdens het conflict op Oost-Timor door geweld om het leven kwam. De Indonesische president beloofde de Nederlandse zijde goed te blijven informeren over deze zaken, maar zei ook dat Nederland het rechtsproces in Indonesië moet respecteren. Premier Balkenende is deze week op werkbezoek in Indonesië. Vorige week was hij in Australië, waar hij onder andere sprak over de militaire missie in de Afghaanse provincie Uruzgan.