Aanstekelijke brutaliteit en pakkende melodieën

Het valt nog maar te bezien dat internet de vijand is van de muziekindustrie. Het optreden van Panic! At The Disco, op 3 mei in het Utrechtse Tivoli, raakte al uitverkocht terwijl hun debuutalbum nog maar amper uit was. Hoe dat zo? Nou, gewoon: Myspace.com, vandaag de dag dé manier om een jong publiek aan je te binden. 'A wet dream for the webzines', noemt zanger Brendon Urie zijn band dan ook, in het nummer London Beckoned Songs About Money Written By Machines. Nog zo'n fantastische songtitel dan: The Only Difference Between Martyrdom And Suicide Is Press Coverage. De groep uit Las Vegas ondersteunt dit soort pijnlijk zelfbewuste observaties met springerige doch strak geconstueerde, emo-achtige gitaarpop, waarin een scherpe technobeat of een welgemikte pianopartij niet eens misstaat. De boel is niet helemaal vrij van een formuleachtige opzet, want de band weet soms iets te goed wat de Myspace-gemeenschap wil. Maar de aanstekelijke brutaliteit en de pakkende melodieën tillen dit onstuimige debuut ruim boven de middelmaat uit.

Jacob Haagsma

CD pop Panic! At The Disco: A Fever You Can't Sweat Out Warner Music****

CD pop

Panic! At The Disco: A Fever You Can't Sweat Out Warner Music****

    • Jacob Haagsma