7 redenen om uit te gaan

1 uit eten met iens

De Buik van Parijs

Zwolle, Willemskade 6. Telefoon (038) 423 32 25, keuken open 16.30-21.30u, Frans, gemiddelde prijs 3-gangen à la carte: 20 euro honden toegestaan

Eet en mee op www.nrc.nl/iens

Beeld uit The secret life of words
Beeld uit The secret life of words

Deze met kleine, houten tafeltjes Frans ingerichte bistro is een goed adres voor het eten van mosselen en slakken. Een aanrader voor wie voor niet te veel geld toch lekker wil eten; veelal simpele, Franse gerechten waarbij stoofschotels de hoofdtoon voeren. Hoewel de stoelen vrij hard zijn voor een lange zit, is de sfeer ongedwongen en de bediening vriendelijk. Bij mooi weer eten in de fraai aangelegde achtertuin.

matig | Dit restaurant hebben we bezocht op Valentijnsavond, het was er gezellig druk. Doet qua inrichting goed aan. De mosterdsoep was wat flauwtjes, de spekjes in de soep niet meer krokant. De varkenshaas was goed doorbakken en vrij stug met een kaassaus die te overheersend was om erbij te passen. De forel was wel goed. (16-02-2006 M.S. te Eindhoven)

uitstekend | Wij zijn hier regelmatig te gast. Het is altijd goed: prima eten, ongedwongen sfeer en zeer vriendelijke bediening! (21-07-2005 J.D.)

2 MIDDEN-OOSTEN

Steunen we landen die een bedreiging voor ons zijn?

Nijmegen: LUX, Mariënburg 38. Aanvang: 20.00u. Spreker: Maurits Berger (Instituut Clingendael). Gratis (reserveren mogelijk). Inl.: 024-322 16 12 & www.globaldebat.nl

Debat over onze verhouding tot de landen in en rond het Midden-Oosten. Moeten wij deze landen steunen terwijl een deel van de bevolking - soms tot op het hoogste politieke niveau - een bedreiging voor ons vormt en zo ja, hoe dan? Maurits Berger stelt dat we democratie en economische ontwikkeling van islamitische landen wel kunnen bevorderen, zolang we de religie er maar buiten laten. Gespreksleider: Lau Schulpen.

3 THEATER

Opening Night

Amsterdam: Stadsschouwburg, Leidseplein 26. Aanvang: 20.15u. Res/inl: 020-624 23 11 & stadsschouwburgamsterdam.nl

Toneelgroep Amsterdam en NT Gent brengen samen Opening Night, een toneelversie van de film van John Cassavetes over een ouder wordende actrice (Elsie de Braauw) tijdens een moeizaam verlopende repetitie. Een jonge fan (Hadewych Minis) verongelukt plots, ze moet zich op toneel laten slaan door haar ex (Jacob Derwig), en een tv-ploeg zoemt wel heel erg close op haar in. Ivo van Hove regisseert een grote sterrencast. De vertaling en bewerking van Opening Night is van Sam Bogaerts.

4 SCHRIJVERS & FILM

Bas Haring & Donnie Darko

Utrecht: Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1. Aanvang: 21.00u. Entree: 8 euro. Reserveringen/inlichtingen: 030-232 04 52 & www.slau.nl

In de serie 'De Wijde Blik: Schrijvers over film' verzorgt de Utrechtse filosoof Bas Haring een inleiding op zijn favoriete film: Donnie Darko (Richard Kelly, 2001). In deze mix van tienerfilm, thriller en sciencefiction maakt puber Donnie (Jake Gyllenhaal) kennis met een man in een konijnenpak, die hem voorspelt dat het einde der tijden nabij is en hem aanzet tot moorden. Hallucineert Donnie of bestaat het konijn echt?

5 FILM

The Secret Life of Words

Regie: Isabel Coixet. Met: Sarah Polley, Tim Robbins. In 11 bioscopen.

Sarah Polley speelt Hanna, een verpleegster uit het voormalige Joegoslavië die terechtkomt op het booreiland 'Genefka', tehuis van The International Rehabilitation Council for Torture Victims. In de zorg voor een tijdelijk blinde man (Tim Robbins) kan zij beetje bij beetje iets van zichzelf laten zien. Net zoals het voor Robbins' Joseph makkelijker is om Hanna te vertrouwen omdat hij weet dat ze doof is en soms haar gehoorapparaatjes niet draagt.

6 WETENSCHAPSCAFÉ

Het geneesmiddel erger dan de kwaal?

Amsterdam: De Rode Hoed, Keizersgracht 102. Aanvang: 20.00u. Toegang gratis. Reserveringen/inlichtingen: 020-638 56 06 & www.rodehoed.nl

Geneesmiddelen hebben bij sommige patiënten ernstige bijwerkingen die zelfs tot de dood kunnen leiden. Hoe zit het met de balans tussen werking en bijwerkingen en hoe weeg je de risico's af tegen de voordelen? Spreker is Jan Raaijmakers, expert op het gebied van de ontwikkeling en werking van geneesmiddelen en bijzonder hoogleraar van de Universiteit Utrecht. Moderator: Maarten Evenblij.

7 ARCHITECTUUR

Architecten kijken naar morgen

Eindhoven: Plaza Futura, Leenderweg 65. Aanvang: 20.00u. Toegang gratis. Inlichtingen: www.cheops.cc

Debatavond over architectuur die zich bewust bezighoudt met de situatie van morgen. Met een nieuwe kijk op ruimtegebruik, organisatie van het dagelijks leven of procesmanagement kan een architect/ontwerper zorgen voor een nieuw engagement op milieugebied. Inleiding: Harrie van Helmond. Sprekers: Jan Jongert van 2012 Architecten, Jan Konings van RAL2005 en Paul de Ruiter van zijn gelijknamige architectenbureau.