7 redenen om thuis te blijven

1 spel

Pinguïn

Phalanx Games, ca. 20 euro

Er blijven maar nieuwe leuke spellen verschijnen. Het is niet waar dat alle basisplannen van bordspellen allang een keer zijn uitgeprobeerd. Ik kende tenminste niet eerder een spel waarbij pinguïns over losse schotsen rennen naar de plek met de meeste vis (die gek genoeg op de schotsen ligt). De startschots van zo'n loopbeurt mag je telkens houden, inclusief vis. Je mag alleen in een rechte lijn lopen. Zo simpel is Pinguïn - wie aan het einde de meeste vis heeft, mag zich winnaar noemen. Maar dan. Telkens opnieuw moet je in je beurt cruciale beslissingen nemen: stuur je aan op een grote afgesneden schots voor een van je pinguïns, zonder concurrenten voor de vis? Of ga je voor het grote geld in concurrentie met de anderen op het eiland, waarin steeds meer gaten vallen, door al die losse schotsen die opgepakt worden door de anderen? Leuk met zijn tweeën, maar leuker met meer. Het is óók aardig dat je weet dat het spel is ontworpen door een Litouwse natuurkundige 'tijdens het nadenken over kunstmatige intelligentie', zoals de spelregels melden. Na een paar potjes Pinguïn kun je daar over doorpraten. (HS)

2 sport

Holland Sport

Ned.3, 20.20-21,15u.

Programma voor sportliefhebbers, waarin Wilfried de Jong en Matthijs van Nieuwkerk bekende sporters, slechts gekleed in een handdoekje, op de massagetafel leggen om ze te ondervragen. In de uitzending van vanavond zijn Guus Hiddink en Johan Museeuw te gast. Ook bespreekt Matthijs van Nieuwkerk een vergeten sporter, is er live muziek en speelt het hele publiek mee in de quiz 'petje op, petje af'.

3 serie

Rozengeur en Wodka lime

Talpa, 21.35-22.35u.

De dramaserie over vier Amsterdamse vriendinnen is vorige week aan een nieuw seizoen begonnen. Vanavond aflevering twee. Babette, die net begonnen is aan een baan als rechter, neemt haar dochtertje noodgedwongen mee naar haar werk. Dat had ze beter niet kunnen doen. Catharina vertrouwt het niet als haar vriend Walter een paar dagen naar Antwerpen gaat. Ze haalt al zijn kleding overhoop op zoek naar bewijzen.

4 reality

Back in Luv'

RTL5, 20.30-21.00u.

Luv-zangeressen Patty, José en Marga worden eindelijk weer herenigd. In 1980 verliet Patty Brard de band met knallende ruzie en daarna maakten de drie dames elkaar herhaaldelijk zwart in de media. De band zal eind mei samen met de drie 'toppers' Froger, Joling en Gordon optreden in de ArenA. In negen afleveringen vol glamour en botox leren de diva's weer een eenheid te vormen. Dat gaat niet zonder slag of stoot.

5 site-seeing

Smack the Pingu

http://henriluoma.net/pingu/

Jaaa, even die opgekropte agressiviteit botvieren op iets anders dan collega's! Smack the Pingu is het unwinding online spel bij uitstek. Een pinguïn staat op een hoge rots, rustig te wachten totdat jij op je linkermuisknop drukt. 'Jij' bent een Yeti, de verschrikkelijke sneeuwman in zeehondjesbontuitvoering. Terwijl 'Pingu' zijn duikvlucht maakt, wacht jij af, tot het moment dat het beest in de buurt van je gigantische honkbalknuppel is: dan klik je opnieuw en mep je Pingu met een reuzeknal naar links, bijna je scherm uit. Zaak is om Pingu zo ver mogelijk te laten vliegen, maar pas op! Als je hem te laag in zijn rug raakt vliegt Pingu rechtstandig, om dan op zijn snavel te landen. Op de nek meppen is beter, dan landt hij op zijn buik en kan het beroemde buikschuiven beginnen. Vind je dit spel pinguïnonvriendelijk? Dan is Orca slappen beter (www.garp.ru/fun/ysp2.html). Dat is darts met pinguïns als pijltjes. (WW)

6 ding

Pinguïn-radio

www.gadget4you.nl, 13,50 euro

Pinguïns zijn geweldig. Ze zijn altijd strak in pak, ze kunnen op hun buik over ijsschotsen glijden en ze waggelen zo aandoenlijk. Je hebt er dan ook nooit genoeg in huis. En waar past een pinguïn beter dan in de badkamer? Vooral als hij je ook nog eens voorziet van muziek tijdens het douchen. Deze waterbestendige vogel kun je met zuignappen aan de tegelwand bevestigen. Hij heeft een ingebouwde AM/FM-radio. Wil je het ding harder zetten, dan draai je aan zijn pootje. Om van zender te wisselen gebruik je zijn rechtervleugeltje en met de duikbril zet je het beest aan en uit. Helemaal handig is dat de pinguïn een alarm heeft, speciaal voor mensen die niet onder de douche vandaan kunnen komen. Als Paul Haenen, alias Bert van Ernie, op de radio ook nog eens zijn befaamde lied Ik dans de pinguïn, elke dag wil zingen, is het badkamerfeest helemaal compleet. (JL)

7 dvd

March of the penguins

www.amazon.com, 15 dollar

Alles wat een natuurfilm moet hebben: dieren die elkaar opeten, paringsdansen en extreme weersomstandigheden. Filmmaker Luc Jacquet posteerde zich een jaar op een ijzige rots in Antarctica om een groep keizerpinguïns te volgen. Zij maken een tocht (te voet, met af en toe een stukje buikglijden) van zee naar paringsplek en terug. Keizerpinguïns zijn erg van de moderne rolverdeling: terwijl de vrouwtjes maandenlang naar zee gaan om te vissen, doen de mannetjes het broedwerk. Net als in elke natuurfilm is het fijne dat ook deze dieren net mensen zijn, zoals ze met elkaar flirten (veel gedraai met snavels), treuren om hun doodgeboren ei en seriële monogamie bedrijven. De beelden zijn zo mooi dat je bijna begrijpt dat de regisseur er een jaar voor op Antarctica wilde kamperen. Extra's: specials over hoe pinguïns duiken en eten en een kijkje achter-de-ijsschotsen (ABC)

    • Hendrik Spiering
    • Ward Wijndelts
    • Janna Laeven
    • Met van Aaf Brandt Corstius