Maar waar was Poetin?

loekasjenko.jpgOp 31 maart stelde Loekasjenko zijn inauguratie uit, stof voor geruchten. Was hij ziek? Met de gezondheid van deze ras-atleet is niets mis, weten wij nu van zijn voorlichter. Loekasjenko heeft  deze week ijshockey gespeeld en stapte als topscorer van het ijs. (Nu zou ik als keeper beslist een stapje opzij doen als deze rancuneuze dictator zijn puck op mijn doel richtte. Of misschien speelde hij zijn favoriete ijshockey-variant: in een verlaten stadion grommend pucks in een leeg doel pompen. Zo is Loekasjenko altijd topscorer.)

We dwalen af. Een tweede gerucht wil dat Loekasjenko treurig was over het straatprotest tegen zijn prachtzege van 82,6 procent.  Hij koestert Wit-Rusland als een baby, als een kristallen vaas, heeft slapeloze nachten - en dit is zijn dank? Al was het protest nogal kleinschalig, Loekasjenko neigt tot depressie, zeker als ze hem dissen:  ’Ik kan er niet tegen als mensen slecht over mij denken of praten. Ik zal daaraan nooit wennen.’

Persoonlijk vermoed ik dat Loekasjenko de inauguratie uitstelde in de vage hoop dat Poetin alsnog op zijn feestje kwam. Diens afwezigheid is een pijnlijk signaal, en een telefoontje uit Moskou maakt dat niet goed. Want selectief is Vladimir Vladimirovitsj niet: hij ontbreekt zelden op kroningen van post-Sovjet despoten en Kim Jong-Il van Noord-Korea met zijn gepantserde trein vol dansmeisjes en vijf-sterren koks is altijd welkom in Moskou. Loekasjenko krijgt het nog moeilijk. Wat volgt er na verdrievoudiging van de gasprijs? lukashenko_2.jpg

    • Coen van Zwol