Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Gekroond: Loekasjenko

loek2.jpgIn Minsk heeft Aleksandr Loekasjenko zichzelf voor de derde maal tot president van Wit-Rusland gekroond. Ik heb deze weken nogal de draak gestoken met malle Sasja, bijvoorbeeld hier, en hier, en hier, en hier. Maar nu keert vermoedelijk de rust terug in Minsk en verliezen wij onze belangstelling, hoe enthousiast oppositieleider Milinkevitsj zich ook door de groten der aarde laat onvangen. Wit-Rusland staat iets te laag op de prioriteitenlijst. EU-sancties? Visa voor Wit-Russische leiders zijn al vaker ingetrokken en weer toegestaan. Loekasjenko is het worst, die blijft liever thuis.

Een embargo op olie, gas en chemicaliën uit Wit-Rusland, dat zet zoden aan de dijk. Maar gek genoeg hoor je daar niemand over in Brussel, want de EU ’wil het regime van Wit-Rusland  treffen, niet de burgers’. (En zeker niet zijn eigen burgers!) Wat ze ook verzinnen: Poetin vindt het prima. Hoe harder de sancties, hoe afhankelijker Sasja van hem wordt.