Wispelturige Karpov

Hans Ree bewondert Karpov en Shirov

Shirov-Van Wely, Bundesliga

Oud-wereldkampioen Anatoli Karpov is een groot schaker en een sterke persoonlijkheid, maar beslist geen wonder van betrouwbaarheid. Heel bont maakte hij het in november 2004. Het Russisch kampioenschap zou erg sterk bezet zijn met drie grote wereldkampioenen, Kasparov, Kramnik en Karpov. Kramnik zei echter kort van te voren af wegens ziekte en tegenwoordig weten we dat hij aan een vorm van arthritis lijdt waardoor hij constant pijn heeft. Toen waren er nog twee supersterren.

Kasparov en Karpov gaven de dag voor de eerste ronde samen een persconferentie. Wie Karpov toen over zijn kansen in het toernooi hoorde praten was wel erg verbaasd toen de volgende dag bleek dat hij toch niet meedeed. Hij was uit Moskou vertrokken voor zakelijke besprekingen.

Een paar weken geleden toonde Karpov nog een staaltje van zijn wispelturigheid. Begin juni zijn er verkiezingen voor het presidentschap van de FIDE. De kandidaten zijn Kirsan Iljoemzjinov, president van Kalmukkië en Bessel Kok, een Nederlands/Belgische zakenman die in het verleden grote schaakevenementen heeft georganiseerd. Veel schakers, onder wie ik, denken dat de kandidatuur van Kok de enige kans is om van de wereldschaakbond weer een fatsoenlijke organisatie te maken.

Niemand was vorig jaar feller over Kirsan en zijn kornuiten dan Karpov. Hij had het over gewelddadige criminelen en zijn toon was zo grof dat zelfs tegenstanders van Iljoemzjinov er van schrokken.

Nu is alles weer bijgelegd. In het radioprogramma Echo van Moskou zei Karpov onlangs dat de herverkiezing van Iljoemzjinov voor honderd procent zeker is, omdat Bessel Kok wel goed op kan schieten met de profs, maar niets voor de talloze gewone schakers zal doen. Natuurlijk moest Iljoemzjinov ook naar de topschakers luisteren, maar die was volgens Karpov daarmee al heel goed op weg. Zo is Karpov weer eens geheel omgedraaid en heeft hij zich geschaard in het kamp van de mensen die hij kort geleden nog als criminelen beschouwde.

Het jaarlijkse Karpovtoernooi in de Siberische stad Poikovsky heeft zijn naam niet mee, vind ik, maar anders dan de naamgever is het toernooi wel solide en betrouwbaar. Het werd vorige maand voor de zevende keer gespeeld en het is zo sterk geworden dat het al het Linares van Siberië wordt genoemd.

Er is goed nieuws voor de vele bewonderaars van de romantische schaker Alexei Shirov. Die had een paar onbegrijpelijk slechte resultaten achter de rug, maar het Karpovtoernooi won hij in een degelijke stijl die eigenlijk niets voor hem is, maar waarschijnlijk geschikt voor iemand die nog aan moest sterken.

Dat hij ook weer hardhandig op kan treden liet Shirov zondag tegen Loek van Wely zien in de laatste ronde van de Duitse Bundesliga. Shirov speelt voor de kampioensploeg Baden-Baden en Van Wely voor Porz uit Keulen, een club die ook de Nederlanders Sokolov, Timman en Van den Doel onder contract heeft.

Shirov - Van Wely, Bundesliga

1. e4 c5 2. Pf3 e6 3. d4 cxd4 4. Pxd4 a6 5. Ld3 Lc5 6. Pb3 Le7 7. c4 d6 8. Pc3 Pf6 9. f4 b6 10. Df3 Lb7 11. Dh3 Pbd7 12. Le3 b5 Gebruik makend van het feit dat wits verdedigers van e4 die pion niet in de steek kunnen laten, begint zwart een actie op de damevleugel. 13. Pd2 b4 14. Pe2 h5 Hij speelt op beide vleugels, verhindert wits opmars g2-g4 en geeft zijn paard een steuntje van het veld g4. Het is ambitieus, maar ook gewaagd, want kort rokeren wordt moeilijk. 15. 0-0-0 Dc7 16. Kb1 Pc5 17. Lxc5 Dxc5 Weer de scherpste zet. Na 17...dxc5 18. e5 zou wit iets beter staan. 18. Thf1 a5 19. Pb3 Db6 20. e5 dxe5 21. fxe5 Pg4 22. Ped4 Nu blijkt dat zwart grote problemen heeft met zijn koning in het midden. Misschien had hij nog 22...Tc8 kunnen spelen. Na 23. c5 Lxc5 24. Lb5+ Ke7 25. Dh4+ zou wit dan zeker gevaarlijke aanvalskansen hebben, maar helemaal duidelijk zou het nog niet zijn. 22...Td8 Hierna gaat het in ieder geval mis met zwart.

23. c5 Beslissend. Zwart kan het punt e6 niet goed meer beschermen.23...Lxc5 24. Pxe6 Dxe6 25. Pxc5 Db6 26. Pxb7 Dxb7 27. e6 Wits aanval loopt nu vanzelf. 27...f6 28. Lg6+ Ke7 29. Txd8 Txd8 30. Dxh5 Ph6 31. Dxa5 Wit heeft twee pionnen meer en een superieure stelling. 31...Td5 32. Da4 Db8 33. h3 f5 34. g4 fxg4 35. hxg4 Db5 36. Da7+ Kxe6 37. Df2 Pxg4 38. Df7+ Kd6 39. Tc1 Dd7 40. Dxd5+ Kxd5 41. Td1+ Kc6 en zwart gaf op.

    • Hans Ree