'We hebben ons op tijd uit Yukos teruggetrokken'

Hoge rendementen, maar af en toe het gevaar van een crisis zoals in Rusland in 1998 en Turkije in 2001. Dat maakt het leuk voor Alain Bourrier, sinds 2001 de fondsbeheerder van het Emerging Europe Fund van Merrill Lynch. Beleggen in de fondsen van Merrill Lynch is mogelijk via internetbeleggingssite Fundix en verschillende banken.

Alain Bourrier Foto Maarten van Haaff Alain Bourier, fondsbeheerder Haaff, Maarten van

Heeft u sterke zenuwen nodig om een fonds als dit te beheren?

'Je moet niet te snel schrikken van een crisis. Bij de crisis in Rusland in 1998 daalden de koersen met meer dan 90 procent. Nu staan ze weer op een index van 1.400. Je moet dus niet te snel uitstappen. Je hebt historisch inzicht nodig en een flinke dosis scepsis. Misschien zelfs cynisme.'

Waardoor doet u het beter dan de MSCI Eastern Europe?

'Sinds ik het fonds heb overgenomen, trekken we ons minder aan van die benchmark. Wij hebben ons eerder uit Centraal-Europa teruggetrokken en zitten meer in Rusland en Turkije. De MSCI laat zijn portefeuille domineren door drie aandelen. Hun investeringen in Gazprom zullen waarschijnlijk toenemen tot meer dan 20 procent van hun portefeuille als meer buitenlandse investeringen zijn toegestaan in het Russische gasbedrijf. Daar gaan wij niet in mee.'

Verwacht u nog veel van de energiebedrijven? Dat is de sector waar u het sterkst in zit.

'Wij zijn minder in olie aanwezig dan de MSCI, al denken we dat de prijs misschien nog iets zal stijgen. Maar dat is al in de waarderingen van de oliebedrijven opgenomen. Wij hebben veel verwachtingen van de gasbedrijven. Niet alleen Gazprom.'

En waarom zit u zo in de financiële sector?

'Dat is de sector waar we echt van houden. Wij zitten al sinds 2004 in de Turkse Finanzbank, toen er nog niet veel interesse voor was. Vorige week is die overgenomen door de National Bank of Greece voor een veelvoud van haar beurswaarde. Je ziet in alle opkomende markten dat als de politieke en economische stabiliteit toeneemt, de inflatie en de rente gaan dalen. Mensen durven te gaan lenen als het ze iets beter gaat. Er ontstaat eerst een markt voor consumentenkredieten en creditcards, later volgen de hypotheken. Dan gaan die banken echt groeien. In de jaren negentig hebben we zo de waarde van de bank OTP in Hongarije met 5.000 procent zien stijgen.'

Gaat u steeds verder oostwaarts met uw investeringen?

'We zijn begonnen met investeringen in Oekraïne en Kazachstan. Maar het is moeilijk, want er zijn niet veel mogelijkheden en zeker in Oekraïne hebben de verkiezingen duidelijk gemaakt dat de situatie nog niet stabiel is. In Kazachstan zijn sommige aandelen wel al vijf of zes keer over de kop gegaan.'

En wat beschouwt u als uw beste beslissing?

'Gelukkig hebben we ons op tijd uit Yukos teruggetrokken. Daarmee zijn we begonnen, nadat bestuurder Platonov in 2003 werd aangepakt door de regering. Je kon zien dat het niet goed zou gaan. Op het moment dat topman Chodorkovski in de gevangenis verdween, waren wij al uitgestapt.'

    • Daan van Lent