Wat vliegt daar? Bel de Ufoon!

Kees van Nieuwkerk (18) weet precies welke hulplijn hij moet bellen als hij een ongeïdentificeerd vliegend object ziet

ZIET U HEM OOK? De Ufofoon is een hulplijn voor wie dit soort dingen ziet vliegen Foto Jupiterimages Spaceship In Roswell Jupiterimages

Word je gepest op school, of snap je niet hoe je een belastingaangifte moet doen? Bel dan gewoon de juiste hulplijn. De Kinder- of de Belastingtelefoon beantwoordt met liefde al jouw prangende vragen. Maar wie moet je bellen als je last hebt van UFO's? De Ufoon! 'Want over UFO's moeten we niet moeilijk doen', aldus Frits Westra, medewerker van UFO-Werkgroep Nederland (UWN).

Voordat Frits wil vertellen hoe de Ufoon werkt vraagt hij mij of ik wel weet wat UFO's zijn. 'Voertuigen van buitenaardse wezens, zoals vliegende schotels', antwoord ik. Frits legt uit dat ik er niet verder naast kan zitten: 'UFO's zijn ongeïdentificeerde vliegende objecten. En dat kan van alles zijn: nachtelijke lichtjes, of een vogel in de verte die men niet thuis kan brengen. Als je daar angstig van wordt is dat heel vervelend, en dan is het geruststellend om bij de Ufoon te kunnen melden wat je gezien hebt. Wij onderzoeken dan wat het heeft kunnen zijn. En 'aliens' hebben we nog nooit als onderzoeksresultaat gevonden.'

Dus 'aliens' bestaan niet?

'Misschien wel, maar daar doe ik geen onderzoek naar.'

Goed Frits. Stel: ik zie iets vliegen in mijn tuin en ik weet niet wat het is. Voordat ik ook maar één stap in de tuin durf te zetten, bel ik de Ufoon. En dan?'Dan verzoeken we je eerst een vragenlijst in te vullen. Voordat het onderzoek kan beginnen willen we van alles weten: of het object bewoog, en zo ja in welke richting, op welke hoogte het zich bevond en welke kleur het had. Vervolgens passen we op deze informatie een proces van eliminatie toe. Dat betekent dat we eerst na gaan wat er allemaal niet door jouw tuin aan het vliegen was. Bewoog het snel, dan was het geen ster of planeet. Knipperde het, dan was het misschien een vliegtuig. Of zie je het al een aantal avonden achter elkaar, dan is de kans groot dat het een hemellichaam is.'Dus jullie komen niet meteen langs sjezen met het UFO-bestrijdingsbusje? 'Nee. Het meeste werk wordt achter het bureau gedaan.'Alle medewerkers van de Ufoon zijn vrijwilligers, ook Frits. Hij vertelt hoe hij bij de Ufoon terecht is gekomen: 'Ik heb altijd al belangstelling gehad voor alles wat zich aan de hemel bevond: natuurverschijnselen, maar ook vliegtuigen en satellieten. Toen verhuisde ik naar een bos, en zag 's avonds opeens een lichtpunt boven de bomen. Een paar nachten later kwam het weer terug.'Werd je angstig van wat je zag?'Nee, vooral nieuwsgierig. Ik wilde onderzoeken wat dat lichtje geweest was.'En wat was het?'Daar ben ik nooit achter gekomen. Maar zo ben ik wel met de Ufoon in aanraking gekomen.'Door ontbrekende of slechte informatie kunnen ze bij de Ufoon niet altijd alle zaken oplossen. Frits heeft wel een mooi voorbeeld van een opgeloste zaak: 'In september van 2002 kregen we veel meldingen uit de regio Eindhoven. Meerdere getuigen verklaarden onafhankelijk van elkaar dat ze achtervolgd waren door een UFO. Na een jaar onderzoek ontdekten we een 4.000 watt-lamp bij een nabijgelegen discotheek, die 's nachts gebruikt werd voor lichtshows. Vervolgens kon het KNMI ons vertellen dat die nachten in september helder waren, maar dat er hoog boven het aardoppervlak wel een wolkenpak hing. Die wolken vormden een soort projectiescherm, waardoor er een 'bewegingsparallax' ontstond. Dat is net als met de maan: dat het soms lijkt of hij zich met je mee beweegt. Bijna iedereen die een melding deed was bang geworden van het licht.'Weer geen buitenaardse wezens?'Nee. De persoon die de eerste melding deed geloofde daar wel in. Zelfs na een rapport van veertig pagina's wilde hij niets van de lamp weten. Dat maakt ons niets uit: blijf rustig geloven wat je wilt.'Vanaf 1995 zijn er bij UFO-Werkgroep Nederland meer dan duizend meldingen van UFO's gedaan. Dat zijn geen duizend marsmannetjes die een plek zochten om te landen, maar duizend mensen die bang waren voor iets wat ze niet kenden. De Ufoon heeft dus een maatschappelijke functie: angst wegnemen bij mensen. Zie je ze zelf vliegen? Bel de Ufoon: 053-4310412 of 036-8442600 'Dan verzoeken we je eerst een vragenlijst in te vullen. Voordat het onderzoek kan beginnen willen we van alles weten: of het object bewoog, en zo ja in welke richting, op welke hoogte het zich bevond en welke kleur het had. Vervolgens passen we op deze informatie een proces van eliminatie toe. Dat betekent dat we eerst na gaan wat er allemaal niet door jouw tuin aan het vliegen was. Bewoog het snel, dan was het geen ster of planeet. Knipperde het, dan was het misschien een vliegtuig. Of zie je het al een aantal avonden achter elkaar, dan is de kans groot dat het een hemellichaam is.'

Dus jullie komen niet meteen langs sjezen met het UFO-bestrijdingsbusje?

'Nee. Het meeste werk wordt achter het bureau gedaan.'

Alle medewerkers van de Ufoon zijn vrijwilligers, ook Frits. Hij vertelt hoe hij bij de Ufoon terecht is gekomen: 'Ik heb altijd al belangstelling gehad voor alles wat zich aan de hemel bevond: natuurverschijnselen, maar ook vliegtuigen en satellieten. Toen verhuisde ik naar een bos, en zag 's avonds opeens een lichtpunt boven de bomen. Een paar nachten later kwam het weer terug.'

Werd je angstig van wat je zag?

'Nee, vooral nieuwsgierig. Ik wilde onderzoeken wat dat lichtje geweest was.'

En wat was het?

'Daar ben ik nooit achter gekomen. Maar zo ben ik wel met de Ufoon in aanraking gekomen.'

Door ontbrekende of slechte informatie kunnen ze bij de Ufoon niet altijd alle zaken oplossen. Frits heeft wel een mooi voorbeeld van een opgeloste zaak: 'In september van 2002 kregen we veel meldingen uit de regio Eindhoven. Meerdere getuigen verklaarden onafhankelijk van elkaar dat ze achtervolgd waren door een UFO. Na een jaar onderzoek ontdekten we een 4.000 watt-lamp bij een nabijgelegen discotheek, die 's nachts gebruikt werd voor lichtshows. Vervolgens kon het KNMI ons vertellen dat die nachten in september helder waren, maar dat er hoog boven het aardoppervlak wel een wolkenpak hing. Die wolken vormden een soort projectiescherm, waardoor er een 'bewegingsparallax' ontstond. Dat is net als met de maan: dat het soms lijkt of hij zich met je mee beweegt. Bijna iedereen die een melding deed was bang geworden van het licht.'

Weer geen buitenaardse wezens?

'Nee. De persoon die de eerste melding deed geloofde daar wel in. Zelfs na een rapport van veertig pagina's wilde hij niets van de lamp weten. Dat maakt ons niets uit: blijf rustig geloven wat je wilt.'

Vanaf 1995 zijn er bij UFO-Werkgroep Nederland meer dan duizend meldingen van UFO's gedaan. Dat zijn geen duizend marsmannetjes die een plek zochten om te landen, maar duizend mensen die bang waren voor iets wat ze niet kenden. De Ufoon heeft dus een maatschappelijke functie: angst wegnemen bij mensen. Zie je ze zelf vliegen? Bel de Ufoon: 053-4310412 of 036-8442600

    • Kees van Nieuwkerk