Vijf arrestaties na dreigement in vliegtuig

Een Airbus A320 van de Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia is gistermiddag kort na vertrek teruggekeerd naar Schiphol omdat een passagier een dreigement had geuit.

Na de landing werd de man aangehouden. Met behulp van speurhonden werd het vliegtuig doorzocht op explosieven. Er werd niets gevonden. Later arresteerde de marechaussee ook nog vier mensen die met de man meereisden.

Dit heeft een woordvoerder van de marechaussee op Schiphol bevestigd. De passagier van vlucht IB3251 van Amsterdam naar Madrid uitte volgens de woordvoerder kort na het vertrek om 17.21 uur 'een reële bomdreiging, zo dat de captain dacht dat er explosieven aan boord waren'.

Het dreigement zou zijn geuit in het Engels. De gezagvoerder besloot terug te keren naar Schiphol, waar het toestel om 17.36 uur weer landde. Aan boord bevonden zich ongeveer 160 mensen, inclusief de bemanning.

Op de grond trad de noodprocedure in werking en verlieten de passagiers het vliegtuig via opblaasbare glijbanen. Hulpdiensten stonden gereed. Buiten het vliegtuig hield de marechaussee de man aan. Hij zou zich niet tegen zijn arrestatie hebben verzet. Het vliegtuig werd met behulp van explosievenhonden doorzocht.

De man is gisteravond verhoord door een team van de marechaussee. Over zijn motief en nationaliteit werd gisteravond niets bekendgemaakt. De marechaussee hoorde ook enkele passagiers en de bemanning van het toestel. Naar aanleiding daarvan werden de vier medereizigers van de man aangehouden. 'Wij willen ook hun rol nader bekijken', aldus de woordvoerder van de marechaussee op Schiphol.

De passagiers van het toestel zijn na het incident opgevangen in een afgesloten deel van de luchthaven waar een soort calamiteitenopvang is ingericht. De reizigers hebben, indien zij daarom vroegen, geestelijke en medische bijstand gekregen.