Vaticaan wijst extremistische Radio Maryja hard terecht

Het Vaticaan eist dat onmiddellijk een einde wordt gemaakt aan de politieke activiteiten van Radio Maryja uit Polen.

In een aan de Poolse bisschoppen gerichte brief laakt de paus de onafhankelijke koers van het katholieke radiostation.

De pauselijke aanmaning viel donderdag samen met een oproep van internationale joodse leiders en prominente Poolse joden aan de regering om Radio Maryja te verbieden en te vervolgen. Aanleiding zijn de jongste antisemitische commentaren op de zender.

De paus sluit zich nu aan bij die klachten. 'De Heilige Stoel geeft uiting van grote bezorgdheid over het politieke engagement van Radio Maryja', liet Benedictus XVI gisteren via zijn Poolse representant weten. De brief is met name gericht aan de bisschop van Torun, thuisbasis van de zender, en aan de orde van de Redemptoristen, waartoe de directeur van Radio Maryja, Tadeusz Rydzyk, behoort.

Commentator Stanislaw Michalkiewicz zei onlangs op de zender dat 'de joden' Polen internationaal hebben 'vernederd' door geld te vragen voor bezittingen die tijdens de oorlog zijn onteigend. Terwijl Polen ijvert voor democratie in Wit-Rusland en Oekraïne 'besluipen' de joden de regering met schadeclaims, zei hij.

De pauselijke brief is ook een impliciete kritiek op de Poolse bisschoppen, die Radio Maryja veelal gedogen en zelfs steunen. De paus, die in mei een bezoek aan Polen zal brengen, heeft al eerder gezegd dat de eenheid van de Poolse kerk op het spel staat.

De huidige conservatieve regering in Polen, die volledig overhoop ligt met de reguliere media, onderhoudt nauwe banden met Radio Maryja. Jaroslaw Kaczynski, leider van de regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid en broer van president Lech Kaczynski, is er geregeld te gast met lange monologen, evenals premier Kazimierz Marcinkiewicz.

Het Europese joodse congres heeft Warschau donderdag opgeroepen 'eindelijk' stelling te nemen tegen de zender.

Marek Edelman, de laatste nog levende leider van de joodse opstand in Warschau in 1943, vroeg eerder deze week al om sluiting van het station. 'De politieke uitzendingen van Radio Maryja propageren xenofobie, chauvinisme en antisemitisme', aldus de 83-jarige Edelman.