Van hiphoppen naar waterballet bij NDT

Live geboortes, een hiphopper in de lift of een danseres die wegloopt: in de jaarlijkse choreografieworkshop van het Nederlands Dans Theater is het allemaal te zien. Op film of toneel leven de veertien dansers, nu ook even choreografen, zich elk zo'n tien minuten lang uit.

(Foto NDT, Mattias Suneson) OLYMPUS DIGITAL CAMERA NDT

De workshop is het jaarlijkse feestje van het gezelschap. De stemming is los en open, dansstudenten collecteren voor het goede doel. Voor de dansers is de avond van essentieel belang: bij gebleken talent kunnen ze misschien een 'echte' choreograaf worden. Of componist, of filmer, want aan die disciplines wagen sommige dubbeltalenten zich ook.

Natuurlijk zitten er niemendalletjes tussen, maar de meeste choreografen hebben uitgepakt en zich aan grappige theatrale sketches overgeleverd. De baby wordt geboren in Waves van Paula Sanchez. Zodra de ballon in moeders buik is doorgeprikt en de baby vanuit de coulisse in haar schoot schuift, begint het verouderingsproces voor baby en moeder. Binnen tien minuten heeft mama een tremor en is ze grijs, en is de baby een volwassen man.

De nakende ouderdom is een populair thema. In het prachtige Of when I used to tell all my secrets to my dog van Pedro Goucha plukt een jong stel à la Adam en Eva in de eerste seconden nog van stapels appels, minuten later begraaft zij haar geliefde met wat aarde en een gietertje water. Ontroerend en razend knap gedaan.

Op film leven Lukas Timulak, Medhi Walerski en Fernando Hernando Magadan zich uit. De laatste laat in The 5th Floor vijf typetjes van kantoorjuffer tot hiphopper bokkensprongen doen in een lift. In Walerski's Auna doen twee danseressen een dromerig onderwaterballet, terwijl op het podium een danseres als acrobate door de lucht zweeft.

Timulak houdt het schijnbaar simpel in Passage: een danser danst op de plaats terwijl massa's winkelende mensen fast forward voorbijlopen. Even later staat de danser Urtzi Aranburu op het podium en doet het nog eens dunnetjes over. De verstilling temidden van de hectiek lijkt een simpel idee, maar Timulak pakt het briljant aan.

Mooi werk was er ook van Iván Pérez Avilés, Nancy Euverink en Lesley Telford. Een echt spetterende uitsmijter was Younger days van Georgi Milev. Vier heuse getto-achtige hangjongeren stoeien wat in een West Side Sory-decor. Milev laat ze dansen in een combinatie van Kate Bush-zwierigheid en onvervalste hiphop. De jongens zijn onhandige gabbers, een rol die met name Iván Pérez (ook al genomineerd voor de Gouden Zwaan voor beste dansprestatie) hilarisch vertolkt.

Jammer dat de NDT-workshops altijd eenmalig zijn. Wel wordt het volgend jaar waarschijnlijk een driedaags feestje. Tip: reserveer nu al kaartjes.

Choreografieworkshop Nederlands Danstheater. Gezien 6/4 Lucent Den Haag. Inl: www.nederlandsdanstheater.nl

    • Ingrid van Frankenhuyzen