Uit eten met kleine kinderen? Het kan wél

Kinderen mee uit eten nemen is geen onverdeeld genoegen. Ze willen rennen, spelen, lawaai maken. Toch worden steeds meer restaurants kindvriendelijk, merkt Frederiek Weeda: met speelhoek en ballenbak

APPELSAP OP, WIJN OMGEGOOID? Dan de schminkhoek of de ballenbak in, in eetcafé Fred&Douwe in Doetinchem Foto Rien Zilvold Doetinchem grand cafe fred en douwe met ballenbak foto rien zilvold Kinderen Spelen
APPELSAP OP, WIJN OMGEGOOID? Dan de schminkhoek of de ballenbak in, in eetcafé Fred&Douwe in Doetinchem Foto Rien Zilvold Doetinchem grand cafe fred en douwe met ballenbak foto rien zilvold Kinderen Spelen Zilvold, Rien

Het is eigenlijk niet te doen: uit eten met een peuter. Tegen de tijd dat het voorgerecht er is, heeft hij al genoeg van het stilzitten. Hij heeft het scherpe mes al over zijn tong gehaald, met de vork het wijnglas omgestoten en de brandende kaars aan het wankelen gebracht. Hij heeft de meegenomen kleurpotloden al van tafel geveegd en de appelsap is op. Hij heeft één stuk brood uit het mandje gegeten en dus heeft-ie wel weer genoeg binnen voor vanavond.

En dan krijgt hij een kapstok achter een groot gordijn in het vizier. Ik wil niet zitten. Ik wil lopen. Je negeert het, lacht nog eens lief. Met een vertrokken gezicht, probeert hij het opnieuw: 'Ik wíl niet zitten. Ik wil lópen.' Je krijgt het warm. Je ziet al die stelletjes om je heen die geanimeerd zitten te praten en je vraagt je af: gaan we deze strijd anderhalf uur volhouden? Het gehuil dat onvermijdelijk volgt voor lief nemen? Of doen we de andere gasten een plezier en laten we hem zijn gang gaan? Rennen tussen de tafeltjes. Roepen: 'Jij moet tot tien tellen, ik ga me verstoppen.' De uitgang zoeken en de straat op rennen. Obers voor de voet lopen.

Het is eigenlijk niet te doen en toch is er steeds meer gelegenheid voor: uit eten met kleine kinderen. En dan niet in het pannenkoekenhuis, dat is uitgevonden voor kinderen. Maar in serieuze restaurants en hippe eetcafés. En niet alleen in de randstad, maar overal: van Doetinchem tot Westkappelle. Tal van cafés en restaurants maken van hun kindvriendelijkheid een unique-selling-point.

Vraag is er namelijk wel: van de werkende dertigers, zeggen restaurant-eigenaars desgevraagd. Die zijn lange tijd veel vrijheid gewend geweest (toen ze twintigers waren) en vinden het moeilijk die op te geven als ze een kind hebben. Ze hebben vaak geld te besteden, omdat ze allebei werken, en het belangrijkste is misschien nog wel: ze leiden graag een efficiënt leven. Uit eten met de kinderen en vrienden of met de kinderen en familie, slaat vele vliegen in één klap: ze zijn er even uit, ze zien tegelijk de kinderen, en ze zien ook die vrienden voor wie ze steeds te weinig tijd hebben.

BALLENBAK

Neem eetcafé Fred&Douwe in het centrum van Doetinchem in de Achterhoek. In een grote kelder onder het café is een heuse ballenbak ingericht. Er staat ook een tafel met verf, kwasten, boekjes en ander speelgoed. Ouders die boven even eten of borrelen, kunnen hun kinderen hier gratis laten spelen onder leiding van een leidster. Tot zeven uur 's avonds. Dat doen ze dan ook. Op deze zaterdagmiddag zit een groep meisjes van tussen de vier en acht jaar te knutselen. Ze kunnen hier beneden zelfs een kindermenu eten.

Zijn café blijkt een uitkomst voor jonge ouders, zegt Sjoerd Holders, eigenaar van Fred&Douwe. Op zaterdag of zondag zit het steevast vol. 'We trekken een groep van tussen de 25 en 40 jaar met kinderen die voorheen niet makkelijk de stad inging op zaterdag- of zondagmiddag. Met kinderen kon je eigenlijk niet uit eten en dus moest je een oppas regelen thuis. Vaak willen ze dat niet omdat ze allebei werken en al zoveel oppassen hebben door de week.'

gediplomeerde leidster

Ouders kunnen hun kinderen met een gerust hart beneden laten, zegt Holders, omdat er altijd een gediplomeerde leidster aanwezig is, vaak een Pabo-studente die bijverdient. Bovendien zitten de kinderen in een rookvrije ruimte. 'Wij vangen kinderen niet op, wij vermaken ze, terwijl de ouders hier lekker ontspannen. Kinderen doen vervelend in een restaurant omdat ze zich vervelen. Vandaar dat wij willen dat ze zich bij ons vermaken.' Een ding begrijpen ouders soms niet, zegt Holders. 'Het is niet de bedoeling dat ze gaan shoppen in de stad en de kinderen hier achterlaten.' Gebeurt dat dan? 'Een enkele keer. Eén keer moesten we ouders uit een ánder café laten halen.'

Restaurant Roovers, aan de rand van Veere in Zeeland, bestaat nog geen jaar maar trekt veel bezoek. En niet alleen vanwege de keuken. Kinderen vinden de speelhoek zo fijn, zegt eigenaar Mark Roovers. Een kleuterleidster is er niet maar wel een wieg met poppen, boeken en ander speelgoed dat ooit van de kinderen van de chef-kok was. Roovers heeft er ook een winkeltje voor gebouwd. Niet alleen Nederlandse dertigers gaan graag met de kinderen uit eten, zo blijkt hier, ook Duitse.

In het reusachtige, trendy Café Amsterdam in Amsterdam-West rennen op zondagmiddagen tientallen kinderen tussen de tafels. Zondag is er kinderdag; op zondagmiddag eten er nu gemiddeld 100 kinderen op 300 gasten, zegt directeur en eigenaar Milene Hoving. Verschil met Fred&Douwe is dat dit restaurant geen voorzieningen voor kinderen had getroffen toen het tien jaar geleden openging. 'Het is ons overkomen', zegt Hoving. 'Maar we vinden het leuk als er veel kinderen komen en we houden dat dus niet tegen.' Inmiddels staat er in een hoek een tafeltje met kleurplaten en (botte) potloden en zijn er relatief veel kinderstoelen.

KIND WIL OESTERS

Er is ook een kindermenu van bijvoorbeeld kroket met appelmoes. Maar kinderen vinden de gekste dingen lekker, stelt Hoving vast. 'Ik zei een keer tegen een meisje van zes bij de ingang: 'hoi, kom jij lekker frietjes eten?' En ze antwoordde bloedserieus: 'nee, ik eet hier altijd oesters'.'

Het aardige, vindt Hoving, is hier juist dat de kinderen zichzélf moeten vermaken. 'En dat lukt goed. Ze voelen zich hier prettig - de ruimte is groot waardoor de herrie verdwijnt door de akoestiek en andere eters zich er niet aan ergeren. En de kinderen hoeven niet bang te zijn dat ze kleine tafeltjes met kaarsen erop omgooien want de gangpaden zijn ruim. Wat volwassenen als knus ervaren, is voor kinderen juist lastig: kleine tafels, smalle gangetjes en kaarslicht.'

Wel zijn er regels: rennen mag niet. 'Dat weten de meeste kinderen want we hebben een grote groep vaste klanten, vaste gezinnen eigenlijk. Uit Amsterdam en de hele omgeving.' Ook mogen kinderen in de zomer niet 's avonds nog herrie maken buiten, want dat stoort de buren.

zondag kinderdag

Er zijn personeelsleden die absoluut niet willen werken op zondagavond, wegens de kinderen, zegt Hoving. En er zijn klanten zonder kinderen die de drukte vervelend vinden. 'Inmiddels weten de meesten dat je op zondag Café Amsterdam moet mijden als je niet van kinderen houdt.'

Veel personeelsleden willen juist wel werken op zondag. Hoving is er dan zelf meestal ook. 'Ik houd van dat chaotische, met kinderen overal.'

Vooral oudere klanten vinden al die kinderen gezellig, zegt Hoving. 'Er is een bepaalde leeftijd waarop met name mannen opeens gaan houden van gillende kinderen. Dat valt me op.' Meestal reserveren zulke mensen om half acht, net als de laatste kinderdrukte een climax bereikt. 'Ze lopen hier dan rond, al lang over hun toeren. Maar het is een parade hoor, prachtig. Ze zijn mooi gekleed - want het is Amsterdam - en hun ouders lopen achter ze aan en kunnen ze totaal niet in het gareel houden. Die oudere klanten beginnen de avond dan met een half uur opwinding, schouwspel. En om acht uur is iedereen weg en keert de rust weer.'

    • Frederiek Weeda