Tom Russell: Love & Fear

Er huizen twee zielen in Tom Russell. Enerzijds is daar de afgestudeerde criminoloog met literair talent die vorig jaar zijn briefwisseling met Charles Bukowkski publiceerde. Het is de man van de cd Hotwalker, half hoorspel, half muzikale ode aan de wereld van Jack Kerouac en de beat poets. Anderzijds is daar de muzikant die hier countryliedjes vertolkt als 'Stolen Children' en 'It Goes Away'. Niks dubbele bodem of pastiche: dit is de onversneden schmaltz van wijlen de ballenloze Jim Reeves. Zelfs Gurf Morlix, hier prominent als producer, bassist en slide gitarist, kan er niks van bakken. Bovendien is Morlix - de grote man achter het beste werk van Lucinda Williams (Car Wheels on a Gravel Road) en Mary Gauthier (Filth & Fire) - weliswaar een fantastisch gitarist, maar hij speelt hier weer eens elektrische bas alsof het een gitaar is - een misverstand. Maar dat maken hij en z'n gitaar weer goed in de hardere nummers hier: 'Four Chambered Heart' klinkt rauw, smerig en Texaans. Vijf kanjers, zes missers: een spagaatplaat.

Tom Russell: Love & Fear (Hightone Records HCD8190)***
    • Bart Jippes