Televisie voorkeur

ACTUALITEITEN

Nova. Onder meer aandacht voor de verkiezingen in Italië en een gesprek met Alexandra Mussolini, kleindochter van de Italiaanse fascistenleider Benito Mussolini die het land de Tweede Wereldoorlog in leidde. Ned.3, 22.10-22.35u.

Hadewych Minis als Máxima Zorreguieta en Roef Ragas als Willem-Alexander in het eerste deel van De kroon, een tweedelig Nederlands drama uit 2004 van Peter de Baan, gebaseerd op de gebeurtenissen in de aanloop naar het koninklijk huwelijk. De toenmalige minister-president Wim Kok vraagt Max van der Stoel om de aanstaande schoonvader Jorge Zorreguieta ervan te weerhouden naar de bruiloft van zijn dochter te komen. Drama kreeg het Gouden Kalf voor beste televisiedrama in 2005. Ned. 3, 23.20-00.10u. copyright Dinand van der Wal/VPRO Dinand van der Wal/VPRO

documentaire

Wildlife: Australië - Eiland tussen de eilanden. Vijfde van een zesdelige natuurdocumentaire. In de zee rond Australië liggen duizenden eilanden in allerlei soorten en maten, van kleine tropische eilandjes tot reuzeneilanden met hoge besneeuwde toppen. Australië zelf is al bijzonder, maar de eilanden eromheen en hun bewoners zijn dat nog veel meer. Ned. 1, 17.35-18.27u.

Planet earth: Deserts. Vanuit de lucht lijken het levenloze gebieden maar op de grond in de woestijnen blijkt genoeg te gebeuren. In de Gobi moeten kamelen sneeuw eten omdat er geen water is en in Chileense Ataca-woestijn likken guanaco's dauw van cactussen om te overleven. BBC2, 19.05-20.05u.

Around the world in 80 treasures: Turkey to Germany. In een heteluchtballon boven Turkije, door naar St. Petersburg en het afgelegen klooster Solovki tegen de poolcirkel. BBC2, 20.05-20.35u.

Tsunami: The day the wave struck. Amateurbeelden en interviews met ooggetuigen van de ramp van 2004 vertellen hun verhaal. National Geographic, 20.00-21.00u. Op dezelfde zender: Animal omens: de tsunami in Azië heeft een controversiële theorie nieuw leven ingeblazen: dat dieren rampen voelen aankomen. Van 22.00-23.00u

INFORMATIEF

Natuurlijk - Plattelanders. Laatste aflevering van natuurserie, deze keer over nieuwe rivieren. Door de eeuwen heen zijn vaak waterlopen gegraven, maar sinds de vorige eeuw gebeurt dat niet meer. Waarom niet, vraagt rivierontwerper Gerard Litjens zich af. Waterlopen kunnen uitgangspunt zijn voor toekomstplannen voor een regio: het is landschappelijk, het is heerlijk wonen en mooi recreëren. Ned. 1, 17.05-17.35u.

Blauw bloed. Prinses Laurentien sprak over het belang van alfabetisering op een congres van schoonmakers. Ook aandacht voor de manier waarop koningin Beatrix zich profileerde gedurende het staatsbezoek aan Argentinië. Verder de favoriete glasserviezen van de koninklijke familie, de oranje hoed van de koningin en Máxima als Evita Peron? Ned. 1, 19.30-20.00u.

KUNST

Stand 4.18. Korte dansfilm. We schrijven het jaar 2011, het politieke systeem in Nederland is veranderd onder invloed van de nog grotere wereldmacht die de VS is geworden. De meerderheid van de bevolking heet Rhythm Slaves. Maar er is ook verzet: een handvol individuen dat zich niet door het systeem laat beïnvloeden. Ned. 3, 16.05-16.18u.

Tussen kunst & kitsch. Waardevolle voorwerpen en curiosa komen boven tafel in Paleis 't Loo, Apeldoorn. Ned. 1, 15.05-16.00u.

Hollands zicht. Documentair fotograaf Hans van der Meer is in het Engelse Bradfort waar hij het amateurvoetbal vastlegt. Door sneeuwval zijn de meeste wedstrijden afgelast, waardoor het een behoorlijke zoektocht wordt om nog een veld te vinden waarop gespeeld wordt. Ned. 1, 16.05-16.30u.

MuseumGasten. Wieteke van Dort en Jon Sistermans brengen een bezoek aan het Princessehof in Leeuwarden. Ned. 1, 16.30-16.50u.

Beeldenstorm. Henk van Os gaat in Italië terug naar de natuur, naar aanleiding van de tentoonstelling in het Mauritshuis. Ned. 1, 16.50-17.05u.

AMUSEMENT

Albert. Albert Verlinde laat de voormalige meidengroep Luv' aan het woord en laat ze ook zingen. Voorts een gesprek met Rob de Nijs, een bezoek aan de actrice Touriya Haoud en een eerbetoon aan de maandag overleden actrice Frédérique Huydts, onder meer met auteur/acteur Haye van der Heyden. RTL7, 20.30-21.30u.

Koefnoen. Satirisch programma met Paul Groot, Owen Schumacher, Plien van Bennekom, Bianca Krijgsman, Marjan Luif e.a. Ned. 2, 20.55-21.35u.

SPORT

De Wedstrijden. Nieuws uit de eredivisie voetbal en samenvattingen van onder meer Sparta tegen RBC Roosendaal; NAC tegen NEC; RKC Waalwijk tegen Heracles Almelo en PSV tegen FC Groningen. Talpa, 22.00-23.20u.