Televisie voorkeur

actualiteiten

Buitenhof. Gesprek met Herman Wijffels die deze maand vertrekt als voorzitter van de SER, de Sociaal-Economische Raad. Hoe kijkt hij terug op zes jaar Nederlandse economie? Verder een debat tussen de Kamerleden Diederik Samsom (PvdA) en Zsolt Szabo (VVD) over ondervoeding en sterfte in Afrika. Ned.3, 12.10-13.05u.

In Close-up aandacht voor de verborgen meesters van de Middeleeuwen: het werk van gebroeders Van Limburg. Zo'n 600 jaar geleden werden de schilders Paul, Herman en Johan van Limburg door het Franse hof weggekocht. In Frankrijk maakten zij hun mooiste werken over het dagelijks leven in de Middeleeuwen. Ned.1, 19.00-20.00u. Gebroeders Van Limburg, Hertog Jean de Berry vertrekt op Pelgrimage, uit Les Petites Heures de Jean de Berry (fragment), Frankrijk circa 1412. Parijs, Bibliothèque nationale de France, Ms. Lat. 18014, fol. 288v. © Bibliothèque nationale de France, 2005 Bibliothèque nationale de France

documentaire

Panorama: Amerika's volgende oorlog? Over het Iraanse kernenergieprogramma dat de wereld zorgen baart. 'Enkel voor vreedzame doeleinden', zeggen de ayatollahs. 'Maar waarom dan zo stiekem?', reageren Europa en Amerika. België 2 (Canvas), 20.00-21.05u.

Coast. Serie waarin de volledige kustlijn van Groot-Brittannië wordt bekeken. Tijdens de tocht van Exmouth naar Bristol, via Land's End, komen veel verhalen over slavernij, weggespoelde dorpjes en ontdekkingsreizen voorbij. BBC2, 19.00-20.00u.

Andere tijden. Aandacht voor de roddeljournalistiek met ooggetuigen, betrokkenen en historische filmbeelden. Met de komst van eerst Story, en later Weekend en Privé, ontstond een nieuwe tak van journalistiek die veel geld opbracht en veel opschudding veroorzaakte. Met onder anderen de eerste hoofdredacteur van Story, Willem Smitt, en de manier waarop Privé over prinses Irene berichtte. Ook kijken Henk van der Meijden en VARA-presentatrice Sonja Barend terug op hun langdurige controverse. Ned.3, 20.35-21.10u.

Panorama: Must have own teeth. Aandacht voor leeftijdsdiscriminatie op de werkvloer, wat veel blijkt voor te komen. Onderzoek wijst uit dat mensen van 39 jaar al te oud gevonden worden. Zal de nieuwe anti-leeftijdsdiscriminatiewet effect hebben? BBC1, 23.15-23.55u.

praatprogramma

Woestijnruiters. Gasten zijn staatssecretaris van Economische Zaken Karien van Genni,p die in een kabinetsperiode twee keer met zwangerschapsverlof ging, en schaatser Bart Veldkamp, die na de Olympische Winterspelen in Turijn zijn schaatsen aan de wilgen hing. Ook aanwezig de winnaar of winnares van de Annie M.G. Schmidtprijs die zondagmiddag bekend wordt gemaakt. Ned.3, 22.20-23.15u.

Tegenlicht. Gesprek met de Amerikaanse publicist en politiek denker Francis Fukuyama naar aanleiding van zijn nieuwste boek. Fukuyama, eens een belangrijk boegbeeld van het Amerikaanse neoconservatisme, is nu fel criticus van de draai die Bush aan het neoconservatieve gedachtegoed heeft gegeven. Ned.3, 21.10-22.10u.

drama & kunst

Boks. Eerste aflevering van een Nederlandse politieserie met Maarten Spanjer en Joost Prinsen. Vanavond over een vergeten moord. Een vrouw komt bij in het toilet van een louche hotel in hartje Amsterdam, heeft bloed aan haar handen en weet niet meer wie ze is. In de kamer naast haar ligt een dode man. Zij lijkt de logische dader, maar Boks twijfelt. Talpa, 21.05-22.00u.

Picabia. Cultuurprogramma met deze week het muzikale wonderkind Tyondai Braxton en de hoofdstad door de ogen van fietskoerier Kees. Verder aandacht voor architectuur en Almere met kunstenaar Jonas Dahlberg. Ned.3, 23.15-24.00u.

sport

Studio sport. Rechtstreeks verslag van de marathon van Rotterdam met commentaar van Léon Haan en oud-atleet Gerard Nijboer. Ook een gesprek met Bram Wassenaar, de trainer van marathonloper Kamiel Maase. Verder het live verslag van de wielerklassieker Parijs-Roubaix. Ned.2, 10.45-18.00u.

De wedstrijden. Met nieuws en uit de eredivisie voetbal en samenvattingen van onder meer Willem II tegen Roda JC; FC Twente tegen ADO Den Haag; Ajax tegen AZ en Vitesse tegen FC Utrecht. Talpa, 19.00-21.00u.

Golf. Golf: Masters 2006. Rechtstreeks verslag van de finaledag uit het Amerikaanse Augusta van het eerste grote toernooi van dit jaar. BBC2, 20.35-1.00u.