Televisie Overige films

Free Willy 3: The Rescue (Sam Pillsbury, 1997, VS). In tweede vervolgfilm is onze held (Jason James Richter) een tiener en weet hij tijdens zomerbaantje andermaal het leven te redden van zijn grote vriend. SBS6, 14.55-18.00u.

Protocol (Herbert Ross, 1984, VS). Politici krijgen een lesje in democratie in komisch vehikel voor Goldie Hawn volgens het stramien van Private Benjamin. Serveerster verijdelt moordaanslag op oosters staatshoofd en krijgt baantje op het doortrapte State Department. Net5, 17.25-19.05u.

The Time Machine (Simon Wells, 2002, VS). In grootschalige adaptatie van boek van H.G. Wells (1895) reist New Yorkse uitvinder Guy Pearce naar een verre toekomst, waar een New Age-achtige volk (de Eloi) geterroriseerd wordt door een gedegenereerd ras (de Morlocks). Net5, 21.00-22.40u.

Sudden Death (Peter Hyams, 1995, VS). Actiefilm met Jean-Claude Van Damme. In poging om in een ijshockeystadion gegijzelde president van Amerika te bevrijden gebruikt hij onder meer vaatwassers. Veronica, 22.00-24.00u.

We Were Soldiers (Randall Wallace, 2002, VS/GB). Oorlogsfilm bestaat voor het leeuwendeel uit de slag in de Ia Dran-vallei in Vietnam in november 1965, de eerste grote slag tussen de Amerikanen en de Vietcong. Bombastisch realistische film wil een monument oprichten voor de gesneuvelde soldaten, maar van heroïek is geen sprake. De soldaten zijn geen helden maar idioten. Met Mel Gibson als kolonel Hal Moore, op wiens memoires de film werd gebaseerd. RTL5, 22.30-0.59u.

Lucky Break (Peter Cattaneo, 2001, GB/Duitsland). Regisseur van The Full Monty probeerde het succes van die komedie over strippende werkloze staalarbeiders te herhalen door een even bont gezelschap gedetineerden de tijd te laten doden met de voorbereidingen voor een musical. De uitvoering daarvan fungeert als dekmantel voor een uitbraak. RTL7, 22.30-0.30u.

Just Cause (Arne Glimcher, 1995, VS). Sean Connery als gepensioneerde Harvard-professor annex fervent tegenstander van de doodstraf biedt helpende hand aan een slordig voor moord en verkrachting veroordeelde zwarte jongeman in thriller die ontaardt in een bonte stoet stereotypen aan zowel blanke als zwarte zijde. Net5, 22.40-0.30u.

Flodder (Dick Maas, 1986, Nederland). Karikaturale klucht met het idioom van een stripverhaal, over asociaal gezin dat door sociaal werker wordt ondergebracht in chique villawijk. De oerversie trok destijds meer dan twee miljoen bezoekers en groeide daarmee uit tot grootste vaderlandse bioscoophit van de jaren tachtig. Met Nelly Frijda, Huub Stapel, René van 't Hof, Tatjana Simic. België 1, 0.00-1.50u.

The Right Stuff (Philip Kaufman, 1984, VS). Adaptatie van Tom Wolfe's boek over de eerste Amerikaanse ruimtevaarders van het Mercury-project en hun idool, testpiloot Chuck Yeager, werd een overdonderend Amerikaans epos over heldendom-vóór-Vietnam, met licht-ironische aandacht voor de sociale en psychologische achtergrond der hoofdpersonen. Veronica, 0.00-3.35u.

Magnum Force (Ted Post, 1973, VS). Tweede film met Clint Eastwood als eigenzinnige inspecteur Callahan mist de morele ambivalentie van de originele Dirty Harry. Eastwood maakt jacht op corrupte collega's. Geschreven door John Milius en Michael Cimino. SBS6, 0.15-2.30u.

North Dallas Forty (Ted Kotcheff, 1979, VS). Nick Nolte is het enige lichtpunt in deze blik achter de schermen van een eredivisie-footballteam uit Texas. Imbeciel gedrag, een beperkte woordenschat, onderlinge competitie en krachtpatserij, vrouwen en drugs, daar gaat de sport kennelijk aan ten onder. BBC1, 1.30-3.30u.