Televisie Film van de dag

El Dorado. Het tweede deel uit een trilogie die regisseur Howard Hawks aan het eind van zijn carrière maakte in een genre waarin hij excelleerde: de western. De trilogie werd geschreven door Leigh Brackett, en bestaat verder uit Rio Bravo (1959) en Rio Lobo (1970). Brackett (een vrouw) kon uitstekend overweg met de thematiek die Hawks in vrijwel zijn hele oeuvre liet terugkomen: professionalisme, de homosociale relaties tussen mannen, het belang van zelfrespect en verregaande solidariteit jegens je kameraden. In El Dorado vechten een dronken sheriff (Robert Mitchum) en een oude, gewonde gunfighter (John Wayne) tegen een wrede veehandelaar, bijgestaan door wat stoere vrouwen en een explosief jong broekie (James Caan). In de kern is de film een ontroerende studie naar ouderdom en de naderende dood. Alleen vriendschap kan de verloren jeugd doen vergeten. (Howard Hawks, 1967, VS), BBC 2, 16.00-18.05u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg