Te veel/te weinig bloot

De verschijning van de eerste editie van het tijdschrift Playboy heeft in Indonesië gisteren tot uiteenlopende reacties geleid. Terwijl twee ministers eisen dat het erotisch getinte tijdschrift verboden wordt en dertig politie-agenten de kantoren van Playboy moeten beschermen tegen boze demonstranten, klagen sommige Indonesiërs op straat dat ze zijn opgelicht omdat er te weinig naakt in het blad staat.

Gistermiddag was de Playboy in Jakarta uitverkocht. Behalve foto's van vrouwen bevatte het nummer een interview met de bekende auteur Pramoedya Ananta Toer en een artikel over Oost-Timor.

De minister van Jeugd en Sport liet onmiddellijk weten dat het blad verboden moet worden, al was het maar wegens de provocerende naam van het blad. De minister van Informatie meldde dat hij het blad niet kan verbieden om de naam, maar dat hij zal laten onderzoeken of het tijdschrift de Indonesische fatsoenswetten overtreedt. Een parlementaire commissie onderzoekt op dit moment de mogelijkheden van een anti-pornografiewet in Indonesië.

In Tangerang, twintig kilometer van Jakarta, overwegen de autoriteiten ondertussen om wetgeving in te voeren, op grond waarvan stelletjes die langer dan vijf minuten zonder pauze met elkaar zoenen in het openbaar, mogen worden gearresteerd. Op de vraag of de politie in Tangerang wordt uitgerust met stopwatches, reageerden de ambtenaren geprikkeld.