Stevige doos in de vrachtwagen

Nick Hornby moet Kosa (Joost Goudriaan, 24) in gedachten hebben gehad toen hij High Fidelity schreef. De platencollectie van Kosa - Kosa is zijn deejay-artiestennaam - is groot en groeit. 'Af en toe vind ik mezelf terug op eBay, terwijl ik 150 euro voor een oude plaat aan het bieden ben.'

Dat is dan een elpee met acid techno of house, maar dan uit de begintijd. 'Van die platen waar er maar 300 van zijn geperst', vertelt Kosa. Als deejay - hij volgt ook nog de kunstacademie (Willem de Kooning) in Rotterdam - kan hij zich ergeren aan andere deejays die zeldzame platen op cd hebben gezet en dan draaien. 'Zeker als het om een limited edition gaat, daar kan ik bijna niet mee leven.'

En dus loopt Kosa met dertig kilo vinyl naar de tent waar hij gaat optreden - soms draait hij techno (op grote illegale feesten), soms 'blije discodingen' en soms ook ouwe bossanova.

De plaat die hij op de foto vasthoudt is van het kleine label Luxa Flex, dat is opgericht door Ross (Boris Ross, 24). Ross werkt bij Triple Vision, een platenzaak in Rotterdam. 'Op Luxa Flex geef ik van alles uit, van breakbeat tot electro tracks, noem het maar minimale elektronische house.' Eigenlijk vindt Ross 'alles wat funkt' te gek.

De platen van Luxa Flex - er worden 800 à 1.000 exemplaren per titel geperst - worden bij Triple Vision verkocht, maar ook via internet. 'Ze gaan in een stevige doos en dan in de vrachtwagen.' Ook in Amerika is er een markt voor de platen van Luxa Flex. 'In een zaak in New York kwam ik er een tegen. Dat is echt leuk.'

    • Ward Wijndelts