Speciale wet voor Erbakan

Het Turkse parlement heeft gisteren een wet aangenomen die ex-premier Erbakan in staat stelt zijn gevangenisstraf thuis uit te zitten. Erbakan (78), lange tijd de onbetwiste leider van het moslim-fundamentalisme in Turkije, is tot twee jaar en vier maanden gevangenis veroordeeld wegens het vervalsen van documenten en het verduisteren van miljoenen dollars nadat zijn Welvaartspartij op last van de rechter was verboden.

Volgens de gisteren aangenomen wet mogen Turkse staatsburgers ouder dan 65 jaar een gevangenisstraf van zes maanden tot drie jaar thuis uitzitten. In Turkije bestaat er geen twijfel over dat de wet alleen is aangenomen om Erbakan uit de gevangenis te houden. In het parlement heeft de AK-partij van premier Erdogan een grote meerderheid. De partij noemt zich conservatief, maar er is een hele generatie politici van de AK (onder wie Erdogan zelf) die hun loopbaan in de Welvaartspartij van Erbakan zijn begonnen.

President Sezer, die bekend staat als streng-seculier, heeft een eerdere poging van het parlement om de wet aan te nemen gevetood. Nu het parlement opnieuw de wet heeft geaccordeerd, moet Sezer hem tekenen. Wel kan hij bij het Opperste Gerechtshof een procedure beginnen om de wet ongeldig te laten verklaren.

De naam Erbakan maakt seculiere Turken nog steeds woedend. Zij zijn ervan overtuigd dat hij van Turkije een islamitische staat wil maken. Het korte premierschap van Erbakan halverwege de jaren negentig werd beëindigd door het leger, dat zich als waakhond van het secularisme beschouwt.