Sir Rogers vlakke Johannes

Het Koninklijk Concertgebouworkest doorbreekt dit jaar de lange Passie-samenwerking met dirigent Philippe Herreweghe. Hij maakt plaats voor Sir Roger Norrington, die gisteravond voorging in de Johannes en volgend jaar terugkeert voor de Matthäus. In 2008 volgt Iván Fischer hem op.

Norrington (72) dirigeert zittend, met energieke gebaren. Die ontspannen basishouding straalde ook op het klinkend resultaat af. Norrington leidde de Johannes eenmaal eerder, dertig jaar geleden, maar zijn visie klonk gisteravond eerder bedaagd dan vlammend door de hernieuwde kennismaking. Dat het openingskoor niet meteen mee het evangelie in sleurde, hing daarmee samen. Het woord 'nederigheid' werd fluisterzacht uitgelicht.

James Gilchrist (evangelist) koos met zijn lenige stem voor een dramatischer vertelttrant. Diametraal tegenovergesteld aan Norringtons fluwelen handschoen zong de bas Robert Holl. Holl is geen zanger die kiest voor een streng 'authentieke' vocale benadering, maar met zijn zinderende bulderbas was hij vanaf het eerste moment een indrukwekkende Christus vol menselijke woede. Naast de strakke sopraan Dominique Labelle, alt Sarah Connelly en de beschaafde bas Markus Marquart zong de tenor Christoph Prégardien teleurstellend wankel. Voor het eerst medewerkende musici als luitist Michiel Niessen en gambist Ralph Meulenbroeks droegen door de schoonheid van hun bijdragen juist wel bij aan mooie, onopgesmukte momenten.

Norringtons benaderingswijze was anders dan je van een voorvechter van de authentieke uitvoeringspraktijk zou verwachten. Minder dramatisch, eerder loom dan opruiend in het 'Kreuzige!'-koor en, ook in de door het Nederlands Kamerkoor mooi open gezongen koralen, met retorische accenten die soms niet meteen te doorgronden waren - al stonden daar bijzondere details tegenover. Pas in het langzaam uitdovende slotkoor 'Ruht wohl' deed de serene aanpak het geheel oplichten. Misschien is de felle toon van de Johannes gewoon niet Norringtons cup of tea en realiseert hij volgend jaar een Matthäus die de luistergemeente in vuriger passiestemming brengt.

Concert: Johannes Passion door het Kon. Concertgebouworkest o.l.v. Roger Norrington. Gehoord: 7/4 Concertgebouw, Amsterdam. Herh. en Radio 4: 9/4, 14 u.
    • Mischa Spel