Liefde en lust

Marc Almond en Andreas Dorau gingen voor met pophoezen die pastiches waren van het beproefde Deutsche Grammophon-ontwerp. Toch is de 'klassieke' hoes van Ringleader Of The Tormentors, die Morrissey toont in rokkostuum en met een viool waarop hij waarschijnlijk geen noot kan spelen, veelzeggend. Humor en romantiek doen hun intrede bij een artiest die eerder, als zanger van The Smiths of in de achttien jaar die hij nu alweer los van gitarist Johnny Marr werkt, zelden op een dergelijke lichtvoetigheid betrapt kon worden. In het verleden was Stephen Patrick Morrisey nooit de aanvoerder van de pestkoppen maar altijd zelf de 'tormented': de getergde ziel van 'Heaven knows I'm miserable now' of het grijze middelpunt van het eenzame gevoel in 'Everyday is like Sunday'.

Na de artistieke comeback van zijn voorlaatste album You Are The Quarry (het machinegeweer op die hoes had nog iets wraaklustigs) verhuisde de meest Engelse aller Britpopzangers van Los Angeles naar Rome. De Eeuwige Stad figureert in de gedragen orgelballade 'Dear God, please help me' waarin Morrissey zijn onvoorwaardelijke liefde en lust betuigt aan een muze van vlees en bloed. 'God sta me bij', galmt hij hulpeloos, 'ik ben verliefd!'

De liefde heeft hem zwaar te pakken, leren we uit 'You have killed me' en 'At last I am born'. Toch steekt ook zijn beproefde cynisme de kop weer op in 'The youngest was the most loved', met de bijna laconieke boodschap dat zachte heelmeesters in onze currupte wereld nog altijd de meeste stinkende wonden maken.

Producer Tony Visconti, bekend van David Bowie en T. Rex, geeft Morrissey een bombastische muzikale context waarin geen kinderkoor, geen galmende rockgitaar of magistraal orkest gespaard blijft. Zelfs de grote Ennio Morricone is van de partij om Morrissey barok, overdonderend en zwaar te laten klinken. De toekomst lacht ons toe en liefde is een serieuze zaak. Wie had ooit kunnen denken dat uitgerekend de tot voor kort seksloze somberman Morrissey ons die jubelende boodschap nog eens met zoveel nadruk in zou willen peperen?

Morrissey: Ringleader Of The Tormentors (Attack/Rough Trade) ****