Kandidaat-lijsttrekker VVD boos op eigen partij

Jelleke Veenendaal is boos op haar eigen partij. Het Tweede-Kamerlid, kandidaat-lijsttrekker van de VVD, hoorde op de dag dat ze naar een conferentie in Straatsburg vertrok, dat Rita Verdonk en Mark Rutte, de andere kandidaten voor het lijsttrekkersschap, elkaar vandaag in Ermelo zullen treffen.

'Daar was ik graag bij geweest', zei Veenendaal gisteren over de bijeenkomst in Ermelo. 'Het was helemaal niet de bedoeling dat bij deze bijeenkomst al campagne zou worden gevoerd. Dat heeft de vice-voorzitter mij vanochtend nog verzekerd.'

De VVD komt vandaag in Ermelo bijeen voor een partijraad over Europa. Veenendaal zal in Straatsburg zijn bij een liberale conferentie waar onder meer de toekomst van Kosovo wordt besproken.

Volgens een woordvoerder van de VVD voelt Veenendaal zich ten onrechte achtergesteld. 'De partijraad in Ermelo staat open voor alle leden. Veenendaal had gewoon kunnen komen. Verdonk en Rutte zijn ook niet expliciet uitgenodigd.' Op de partijraad is voor beiden geen spreektijd gereserveerd.

Tweede-Kamerlid Bibi de Vries van de VVD noemde de uitspraken van Veenendaal gisteravond in het tv-programma Barend & Van Dorp 'geneuzel'. Ze riep Veenendaal op alsnog naar Ermelo te komen. 'Als je partijleider wilt worden, moet je prioriteiten stellen.'