Kabinet: Verdonk moet zich gedragen

Minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken, VVD) heeft van haar collega's in het kabinet te horen gekregen dat ze het kabinetsbeleid niet meer ter discussie zou moeten stellen tijdens haar campagne voor het lijsttrekkerschap van de VVD. Volgens vice-premier Laurens-Jan Brinkhorst (Economische Zaken, D66), die gisteren in plaats van Jan Peter Balkenende de ministerraad voorzat, heeft Verdonk de collega's ervan verzekerd dat ze 'op geen enkele manier' afstand wil nemen van het kabinet waar ze in zit.

Tijdens haar eerste persconferentie als kandidaat-lijsttrekker van de VVD, afgelopen woensdag, zei Verdonk dat de politie vaker de straat op zou moeten gaan, dat leraren weer vaker les moeten geven - volgens haar werken er te veel managers in het onderwijs - en dat bewoners van verpleeghuizen niet meer op vierpersoonskamers mogen liggen. Over dat laatste zei ze: 'Dat kan niet meer. Dat wil ik niet meer.'

Brinkhorst zei gistermiddag: 'Het is evident dat de ministerraad niet gaat over het lijsttrekkerschap van de VVD. Er is wel nadrukkelijk geconstateerd dat het kabinet er al van alles aan doet om de omstandigheden van bewoners in verpleeghuizen te verbeteren.' Vooral minister Hoogervorst (Volksgezondheid, VVD) - die vindt dat staatssecretaris Mark Rutte VVD-lijsttrekker zou moeten worden - had zich aangesproken gevoeld. Na haar persconferentie had zijn ministerie laten weten dat ruim twee derde van de verpleeghuisbewoners op een een- of tweepersoonskamer lag.

Volgens Brinkhorst heeft Verdonk 'nadrukkelijk verklaard' dat haar opmerkingen niet bedoeld waren geweest voor het kabinet, maar voor 'toekomstige kabinetten'. Brinkhorst zei daarna opnieuw dat Verdonk geen afstand had willen nemen van het kabinet. 'Een ieder weet wat hem of haar te doen staat om de eenheid van het kabinetsbeleid te bewaken.'