Jezus zakt door het ijs

Jezus Christus liep niet op water maar op ijs. Dat zeggen onderzoekers onder leiding van Doron Nof van de Florida State University. De publicatie erover in het aprilnummer van het vakblad Journal of Paleolimnology heeft in het overwegend christelijke Amerika gemengde reacties opgeroepen.

Volgens de bijbel liep Jezus op het water. Maar wetenschappers denken dat hij op een ijsschots liep.

Volgens Nof leidden bijzondere omstandigheden in het meer van Galilea ertoe dat er ijsschotsen konden ontstaan. Geologische aanwijzingen wijzen erop dat er tussen 1500 en 2500 jaar geleden langdurige koudeperiodes voorkwamen in de regio. Met name in het westen van het meer, waar zoutwaterbronnen afwateren op het zoete meer, zouden schotsen kunnen ontstaan. Door de verschillen in dichtheden van het water kan het lokaal bevriezen, terwijl de rest van het meer open blijft.

Het moet een zeldzame gebeurtenis zijn geweest, waardoor omstanders (en misschien ook Jezus zelf) gedacht kunnen hebben dat het hier om een wonder ging.

De reactie van bijbelse wetenschappers op de theorie van Nof is nuchter. In The Washington Post zegt hoogleraar christelijke geschiedenis Stanley Burgess van de Regent University in Virginia de hij geen wetenschappelijke verklaring nodig heeft. 'Ik ben een religieus man, en ik geloof dat God kan doen wat hij wil, en dat Jezus kon doen wat hij wilde.'

Maar er zijn ook minder beschaafde reacties. Nof is overstelpt met hate-mail, vertelt hij: 'Iemand noemde mij de domste persoon op aarde, en wenste mij tot slot naar de hel, waar ik zou thuishoren.'

In 1992 veroorzaakte miracle buster Nof ook al veel beroering toen hij met een wetenschappelijke verklaring kan voor het scheiden van de Rode Zee toen Mozes er met zijn staf op sloeg. Het wachten is nu op Nofs verklaring hoe Jezus water in wijn veranderde.

    • Sander Voormolen