Janácek; Sinfonietta,

Als er ooit Olympische Spelen komen in Praag of Brno, ligt de muziek voor de openingsceremonie klaar. Al in 1926 componeerde Leos Janácek zijn Sinfonietta, een stuk dat begint met fascinerende fanfares voor elf trompetten, twee tenortuba's en pauken. Janácek schreef het stuk op verzoek van een krant in zijn woonplaats Brno voor een bijeenkomst van de gymnastiekvereniging waarvan de 71-jarige componist zelf toen al vijftig jaar lid was. Sinfonietta is heerlijke muziek, 23 minuten met veel afwisseling, want het vijfdelige stuk gaat verder met strijkers en houtblazers. Het lijkt soms wat op Stravinsky's Le sacre du printemps, al even Slavisch, om uiteindelijk te eindige met een grandioze variant op de openingsfanfares. Dirigent Jonathan Nott houdt bij de Bamberger Symphoniker de klank mooi open en komt na Sinfonietta met twee passende toegiften van Janácek: Taras Bulba, een soort slavisch symfonisch gedicht over de Oekraïense hoofdman die stierf op een Poolse brandstapel en een suite uit zijn opera Het sluwe vosje.

Leos Janacek: Sinfonietta
Janácek; Sinfonietta, Taras Bulba etc. Tudor 7135 ****
    • Kasper Jansen