Internet voorkeur

Sudoku. Alles met cijfers zou te digitaliseren moeten zijn, maar het eenvoudige sudoku-puzzeltje is nog steeds een stuk gebruiksvriendelijker op papier dan op een beeldscherm. Dat geldt zeker voor de kant-en-klare apparaatjes die bij speelgoedwinkels en pompstations liggen (gemiddeld zeer onvriendelijk), maar ook voor de meeste van de honderden websites die, geheel gratis, sudoku's aanbieden.

Zeker bij de echt ingewikkelde sudoku's, die wel een kwartier kunnen kosten, is het soms noodzakelijk om in de hoekjes van de vakjes al wat cijfers te kunnen zetten van de twee of drie mogelijkheden voor dat vakje. En dat gaat niet op de computer.

Voor wie het toch niet kan laten: met afstand de beste site is websudoku, zo leert een rondgang langs een aantal verslaafden ('één per dag!'). De site heeft er een paar miljard op voorraad in vier moeilijkheidsgraden. En heeft als leuke gimmick dat je na afloop een grafiekje kan oproepen dat jouw tijd vergelijkt met die van eerdere oplossers. Een tijd van 4 minuut 12 voor een 'easy' scoort bij de beste 17 procent, zo blijkt dan.

www.websudoku.nl