In Guatemala gaat de weg naar Pasen over gekleurd zaagsel

Niet alleen in Spanje, ook in Latijns-Amerika wordt de Goede Week uitbundig gevierd met processies en verkleedpartijen - zoals in Antigua, Guatemala, schrijft Rob van de Berg

Processie in Antigua Foto's AFP Feligreses catolicos realizan los ultimos arreglos en una figura de Jesus, el 18 de abril de 2003 en la ciudad colonial de Antigua Guatemala, 45 kms al norte de Ciudad de Guatemala, para simbolizar la pasion y muerte de Jesus, durante los ritos de la Semana Santa. AFP PHOTO/Orlando SIERRA AFP

Morgen, Palmzondag, begint ook in de 'oude' hoofdstad van Guatemala, Antigua, de Goede week, 'Semana Santa'. Tot Pasen zullen de straten van Antigua gevuld zijn met processies die aan de kruisiging van Christus herinneren. Iedere dag tussen zeven en negen uur 's morgens worden er missen in de belangrijkste kerken gehouden. En dat zijn er heel wat. Alleen bestaat meer dan de helft van de kerken uit een voorgevel met daarachter ruïnes. Dat komt door de aardbeving van 1773 die in luttele minuten de mooiste stad van de Nieuwe Wereld verwoestte. Wat over bleef was een puinhoop. De hoofdstad werd vijftig kilometer zuidwaarts verplaatst en kreeg de naam Guatemala City.

Antigua werd deels herbouwd. De koloniale sfeer met de veelkleurige huizen (van maïs-oker-kerriegeel tot robijnrood en zuurstokroze) beheersen nog steeds het straatbeeld. In 1979 werd Antigua tot beschermd monument verklaard en door de Unesco op de lijst van werelderfgoed geplaatst.

groene buiken

De stad telt nu 40.000 inwoners. Zij worden spottend de 'groene buiken' genoemd, omdat ze zoveel avocado's zouden eten. Het wemelt er van de studenten die op een relatief goedkope manier de Spaanse taal in een paar weken of maanden proberen machtig te worden. Antigua wordt omringd door drie vulkanen waarvan vulkaan Agua (3766m) domineert. Acatenango (3976m) in het westen en Fuego (3763m) in het zuidwesten zijn minder overheersend.

Tijdens Semana Santa gaan honderden mensen verkleed als Romeinse soldaten (in rode gewaden met helm zwaard en schild op sandalen) of mannen in paarse Oosterse kleding gehuld met witte hoofdtooien (cucuruchos) de straat op. Zij dragen zilveren potten waar zij de menigte mee bewierroken. Zo wordt de binnenkomst van Christus in Jeruzalem gesymboliseerd. De processie, die zeven uur duurt, begint bij de kerk Nuestra Senora de la Merced. Een anda (draagbaar) met daarop het Christusbeeld van Alonsa de la Paz wordt over de straten van Antigua gedragen. Nog langer duurt de processie die op witte donderdag plaats vindt: negenenhalf uur. Daarna worden de straten versierd met gekleurd zaagsel. Deze traditie stamt uit de zestiende eeuw. Sjablonen worden gebruikt om de 'tapijten' te voorzien van heilige afbeeldingen in het midden en veelkleurige randen aan de zijkanten. Zaagsel wordt met de hand geverfd - dat is duur. Niet iedere straat kan zich die weelde veroorloven. Daar zorgen bloemblaadjes en naalden van pijnbomen voor de kleurige versieringen.

Een aanrader is de straat waar het voormalige nonnenklooster Santa Catalina zich bevond. Het klooster overspant de straat en op de keitjes ligt een pracht van een zaagseltapijt. Op Goede Vrijdag vertrekt om acht uur 's morgens de grootste processie vanuit de La Merced kerk.

Maar Semana Santa is niet de enige reden om Antigua te bezoeken. Het Parque Central is de ontmoetingsplek bij uitstek. Hier kom je om te flaneren, gezien te worden en mensen te bekijken. Het gouverneurspaleis met zijn galerijen en bogen springt er uit. Evenals de Catedral Metropolitana, de kathedraal die eveneens niet aan de verwoesting van de aardbeving ontkwam. Achter de prachtige gevel ligt een gigantische ruïne waarin het moeilijk is te zien dat dit eens een van de mooiste kathedralen van de Nieuwe Wereld was. Op het plein wemelt het van de toeristen en 'lokalen'.

openluchtmuseum

Op zondag zijn de straten naar het plein afgesloten voor verkeer. Kleine straatjes, pleintjes, de afwezigheid van hoogbouw maken van de stad een openluchtmuseum.

Door de vele studenten en toeristen die Antiqua bezoeken zijn er veel restaurants. Italiaans, Grieks (la Escadilla, prachtige patio), Mexicaans, Chinees, Thais (Flore) Frans (El Sereno, huis is gebouwd in de zestiende eeuw met een terras op het dak. Op de Vijfde Avenue zit op nummer 29 Nim Po't, een winkel waar je authentieke Guatemalteekse goederen kunt kopen. Je steunt er nog een goed doel mee ook: het is een coöperatie van Mayavrouwen die hier hun weefkunsten uitleven. Zij proberen het originele weven te behouden. Huipiles worden hier met de hand gemaakt: blouses waar je aan de borduurkunst kunt zien uit welk dorp of streek de vrouwen komen. De Mercado de Artesanias ligt pal naast de dagelijkse markt. Op de artistieke markt zijn dezelfde spullen dubbel zo duur. Kijk ook eens op de parkeerplaats achter de markt. Bussen, in de meest felle kleuren, staan er geparkeerd of proberen zich een weg te banen door het drukke verkeer. Bars zijn er te kust en te keur. Op zondag mag er niet worden geschonken vanaf acht uur 's avonds. De leukste bar met het mooiste uitzicht over de stad en de vulkanen is de Sky bar (Eerste Avenue sur 15). Je kunt er boven op het dak genieten van de ondergaande zon met een marguerita in je hand.

    • Rob van de Berg